WRF houdt congres over ”nieuwe Europa”
DOORN - De Europese afdeling van de World Reformed Fellowship (WRF) belegt van 30 oktober tot 1 november in Nederland een congres met als thema ”De uitdaging van het nieuwe Europa”.
De WRF is een wereldwijde unie die theologen en gemeenteleden die zich inzetten voor de gereformeerde theologiebeoefening en een gereformeerd kerkelijk leven, wil bemoedigen en ondersteunen. Vaak bevinden de leden zich op eenzame posten. De organisatie ontstond in 2000 door een fusie van de World Fellowship of Reformed Churches en de International Reformed Fellowship, die beide in de jaren negentig waren opgericht.Een toelichting op de website van de WRF vermeldt: „De WRF vervult in allerlei opzichten de droom die Johannes Calvijn koesterde in de zestiende eeuw, de Westminster godgeleerden in de zeventiende en George Whitefield en Jonathan Edwards in de achttiende eeuw over een echt wereldwijde eenheid van de reformatorische tak van de kerk.”
De bijeenkomst, de eerste Europese conferentie van de WRF, wordt gehouden op congrescentrum Hydepark in Doorn. Diverse theologen en politici uit Europa belichten het thema ”De uitdaging van het nieuwe Europa”. Op het programma staan lezingen van de Engelse oud-politici Lord McKay van Clashfern en Frederick Catherwood, de Franse hoogleraren dr. Henri Blocher en dr. Paul Wells, dr. Peter Jones (VS), dr. Leonardo de Chirico (Italië), Emil Bartos (Roemenië) en prof. dr. R. Kuiper, lid van de Eerste Kamer voor de ChristenUnie. Het congres is bewust georganiseerd rond hervormingsdag.
Contactpersoon in Nederland voor de WRF is dr. ir. J. van der Graaf. Desgevraagd licht hij het thema nader toe. „Nieuw moet je zien als verenigd. Het nieuwe verenigde Europa dient zich aan. Landen uit Oost-Europa schuiven aan bij de Europese Unie.” Kerken in Europa krijgen meer met elkaar te maken. Ook worden ze gezamenlijk geconfronteerd met kwesties als de multiculturele samenleving en de vrijheid van godsdienst en meningsuiting, aldus de voormalig algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond.
Voor Van der Graaf komt er nog iets bij. „De paus heeft zich in de loop van de tijd behoorlijk beziggehouden met het verenigde Europa. Hij heeft het Europees Parlement zelfs een keer toegesproken. Zulke mogelijkheden hebben wij niet. Maar het verenigde Europa moet niet louter een rooms-katholieke aangelegenheid zijn als het om kerkelijke zaken gaat.”
In maart was er een congres van de Europese afdeling van de International Council of Reformed Churches (ICRC). Waarom nu weer een congres?
„Het gaat om twee heel verschillende organisaties. De ICRC vertegenwoordigt kerken. De WRF is geen verband van kerken of theologen. Iedereen kan hieraan deelnemen. De WRF doet geen gezamenlijke uitspraken en neemt ook geen beslissingen. Het is echt een soort denktank.”