Binnenland

„Heel heftig hek” om Beatrix’ privébezit

LAGE VUURSCHE - Mooi is ’t niet. Wel nodig. Daar zijn de meeste Vuurschenaren het over eens. Het nieuwe, metershoge hekwerk om kasteel Drakensteyn roept afschuw op, al maakt de komst van koningin Beatrix veel goed. Maar de afrastering had best iets aantrekkelijker mogen zijn, vinden inwoners van het Gooise dorpje.

Mariëlle Oussoren-Buys
15 August 2007 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 05:01
LAGE VUURSCHE – Kasteel Drakensteyn, waar koningin Beatrix na de troonsafstand komt te wonen. Om het kasteelpark wordt een –volgens omwonenden– lelijk hek geplaatst. FotoANP
LAGE VUURSCHE – Kasteel Drakensteyn, waar koningin Beatrix na de troonsafstand komt te wonen. Om het kasteelpark wordt een –volgens omwonenden– lelijk hek geplaatst. FotoANP

Diepgroen is het bouwwerk rond het privéterrein van koningin Beatrix. En fors: 3,5 meter hoog. Nog maar een deel van de nieuwe afrastering is klaar, maar het geeft een indruk van wat komen gaat: een fijnmazig hek, met aan de bovenkant schuin uitstekende punten.Koningin Beatrix zal na haar troonsafstand hoogstwaarschijnlijk op Drakensteyn gaan wonen en dan moet het kasteel ”terrorismeproof” zijn. „Van staatswege”, licht Peter Jorna van de Contactcommissie Lage Vuursche toe, die het college van de gemeente Baarn gevraagd en ongevraagd advies geeft. „Als Hare Majesteit buitenlandse staatshoofden op bezoek krijgt, is de Nederlandse staat verplicht die mensen te beveiligen.”

Dat het hek zo lelijk zou zijn had de commissie niet verwacht. „We hebben vooraf gecheckt of het groen zou zijn”, zegt Jorna, „en dat was ook het geval.” Echter, vanaf de zijkant bezien lijkt het meer op „een donkergrijze muur.”

Vooral aan de Hoge Vuurseweg, een van de aanrijroutes naar het dorp, springt het bouwsel in het oog. Tussen autoweg en hek ligt maar een smalle strook, waar ook nog beukenbomen op staan. „We hebben geprobeerd het hek dieper in het bos geplaatst te krijgen”, aldus Jorna. Tevergeefs. Volgens bepaalde voorschriften móést het hek zo ver van de ingang van het kasteel liggen.

„Een combinatie van verschillende belangen”, noemt een beleidsmedewerker ruimtelijke ordening van de gemeente Baarn het nieuwe hek. „We moesten rekening houden met veiligheidsvoorschriften en wensen voor het uiterlijk.” Uit privacyoverwegingen kan hij weinig concreets zeggen.

Freule Bosch van Drakestein, een van de vroegere bewoonsters van het kasteel, vindt het „wel een heel heftig hek.” Zij vertelde eind vorige week in het NOS Journaal iets over Drakensteyn en verbaast zich nu over het gemak waarmee zij wordt afgeschilderd als tegenstander van de omheining. „Ik heb alleen premier Balkenende per brief verteld wat men hier van het hek vindt.” Balkenende antwoordde dat Drakensteyn privébezit is en dat de freule contact kan opnemen met de intendant als ze ontevreden is over de gang van zaken. „Natuurlijk doe ik dat niet. Iedereen mag toch weten wat hij met zijn privé-eigendom doet?”

Volgens Bosch van Drakestein vinden mensen het vooral „vreselijk jammer” dat ze het „huis” vanaf de weg niet meer kunnen zien. Dat kon bij het oude hek overigens ook niet, maar toen de familie Bosch van Drakestein er woonde wel.

Hein van Oosterom, voorzitter van de plaatselijke ondernemersvereniging en eigenaar van hotel De Kastanjehof, vindt vooral dat het „strafkampachtige hek het imago van Lage Vuursche aantast.” Positieve punten ziet hij daarentegen ook: „De komst van de koningin brengt natuurlijk altijd bezoekers voor het dorp met zich mee.”

Ook Geurtsen, CDA-fractielid en betrokken bij Welzijn Lage Vuursche, blijft optimistisch. „Afschuwelijk”, noemt hij het hek, maar hij is blij dat dankzij de ontwikkelingen rond Drakensteyn nu eindelijk de door toeristen veroorzaakte parkeerproblemen in het dorp zullen worden aangepakt. Zijn fractie diende eind vorig jaar een motie in waarin stond dat als Staatsbosbeheer grond voor extra bewakingshuizen zou afstaan aan de koningin, er ook een stukje bos moest worden opgeofferd voor extra parkeerruimte. De motie werd aangenomen.

Het vervelendst lijkt het zogenaamde ’terroristenhek’ voor de de bewoners van de boerderij pal tegenover de hoofdingang van Drakensteyn. Erg bereid om een reactie te geven zijn ze niet -„Nee absoluut niet, u stoort heel erg”- maar een dorpsgenoot weet te vertellen dat ze er geen probleem van maken.

Een bewoonster aan de Dorpsstraat, die leeftijd en naam liever niet zegt, doet dat evenmin. „Totaal niet. We leven in een tijd dat zoiets nodig is.”

Haar verre buurvrouw M. Aalderink -ze woont al ruim vijftig jaar in Lage Vuursche- vindt dat jammer. „Vroeger mochten alle schoolkinderen met Kerst chocolademelk drinken bij de koningin. Dat kan nu niet meer.” Het valt haar op dat vooral de mensen die later in Lage Vuursche zijn komen wonen mopperen. „De echte Vuurschenaren zeuren niet. Maar ze hadden het hek best een beetje leuker mogen maken.”

Strijdlustiger is voorzitter Jorna van de contactcommissie. „Ik denk dat het de meest verstandige oplossing is dat de bouwcommissie alsnog naar alternatieven kijkt. Lage Vuursche zou erbij gebaat zijn.”


Drakensteyn

-Kasteel Drakensteyn stamt uit 17e eeuw.

-Vanaf 1806 in handen van familie Bosch van Drakestein.

-Tussen 1963 en 1981 bewoond door koninklijke familie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer