„Legionellapreventie branche moet beter"
DEN HAAG (ANP) – De installatiebranche maakt meer werk van legionellapreventie. Tienduizenden monteurs zullen bijscholing krijgen over de geldende voorschriften voor leidingwaterinstallaties van bestaande en nieuwbouwcomplexen, variërend van ziekenhuizen tot hotels, scholen, zwembaden en kantoorgebouwen.
Verantwoordelijk minister Cramer (VROM) nam dinsdag een actieplan van brancheorganisatie Uneto–VNI ter bestrijding van de gevreesde veteranenziekte in ontvangst. Zij juicht de inzet van de sector toe. Volgens haar is de situatie „nog niet voldoende onder controle".Het aantal legionellagevallen is niet verontrustend, maar Cramers zorg is dat er installatiebedrijven zijn die „nog niet voldoende op de hoogte zijn" van de voorschriften. „Dat moet gerepareerd worden, anders dreigt er weer een uitbraak".
In mei bleek dat bijna een kwart (21 procent) van de waterleidingen van nieuwbouwcomplexen een verhoogd tot sterk verhoogd risico heeft op besmetting van legionella. Volgens Cramer is het zaak „om te blijven leren en te zorgen dat installateurs op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen om legionella te voorkomen".
Bij Uneto–VNI zijn ongeveer 5500 bedrijven aangesloten, met iets minder dan 30.000 monteurs. Zij zullen de schoolbankjes weer moeten opzoeken. Er komt ook een handleiding voor beheer, onderhoud en preventie, dat Uneto–VNI–directeur Titia Siertsema omdoopte tot „een kleintje legionellapreventie dat zo in de zak van overalls past". Iedereen moet kunnen vertrouwen op veilig gebruik van leidingwater, betoogde zij.
De minister houdt verder vast aan vrijwillige registratie door gemeenten van (natte) koeltorens. Pas als dat niet van de grond komt, overweegt zij verplichte registratie waarop het CDA aandringt. Gebrekkige registratie kan volgens VROM leiden tot een legionella–uitbraak. Vorig jaar vielen drie doden bij een besmetting die was ontstaan bij een Amsterdamse koeltoren.
De Stichting Veteranenziekte, opgericht na de epidemie van 1999 in Bovenkarspel waarbij 32 mensen overleden, dringt aan op registratieplicht, aldus bestuurslid Leo Bikker. Hij schat dat er in Nederland zo’n vijfduizend koeltorens staan.