Binnenland

Kamer wil korting op hbo schrappen

PvdA en CDA willen dat minister Hermans van Onderwijs een bezuiniging van bijna 100 miljoen gulden voor het hoger beroepsonderwijs terugdraait. Voor de korting is geen reden meer nu blijkt dat het aantal eerstejaarsstudenten niet daalt.

Van onze redactie politiek
28 November 2001 11:24Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

De bewindsman onderkent het probleem en heeft beloofd dat hij in het kader van het kabinetsdiscussie over de voorjaarsnota 2002, die volgend voorjaar plaatsheeft, de kwestie zal aansnijden. Het PvdA-kamerlid mevrouw Hamer en de CDA’er Eurlings nemen daar geen genoegen mee, zo bleek gisteren tijdens de eerste termijn van de onderwijsbegroting voor volgend jaar. De fracties willen dat de bewindsman de bezuiniging nu reeds terugdraait. Het is volgens hen te onzeker of er bij de behandeling van de voorjaarsnota voldoende financiële middelen voorhanden zijn. Veel ministers willen extra claims indienen.

Het VVD-kamerlid mevrouw De Vries ziet het probleem ook. Zij sprak zich echter niet uit voor compensatie omdat er op dit moment geen middelen voorhanden zijn om de korting ongedaan te maken.

Hermans kondigde de bezuiniging van 98 miljoen gulden dit voorjaar aan omdat het aantal eerstejaars in het hoger onderwijs zou dalen. Uit de meest recente gegevens blijkt echter dat het aantal gelijk is gebleven, namelijk zo’n 84.000. De verwachte daling deed zich niet voor omdat meer mensen met een mbo-opleiding een hbo-opleiding in deeltijd zijn gestart.

Belofte nakomen
Vrijwel alle fracties vinden het een gemis dat Hermans zijn belofte niet is nagekomen om een meerjareninvesteringsplan voor het onderwijs op te stellen. De Kamer vindt eigenlijk dat de bewindsman alsnog zijn belofte moet nakomen.

De Tweede Kamer voelt niets voor het plan van het PvdA-kamerlid Hamer om jongeren die met succes het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) hebben doorlopen een premie te geven. De uitval in deze vorm van voortgezet onderwijs is aanzienlijk. De Kamer vindt echter dat de overheid het geld dat deze maatregel kost, beter kan investeren in de kwaliteit van het onderwijs.

De Kamer steunt wel een idee van het PvdA-kamerlid mevrouw Barth om de Nederlandse conservatoria de gelegenheid te bieden een speciale opleiding op te zetten voor studenten die muziekleraar op een basisschool willen worden. In eerste instantie kost dat 1 miljoen per jaar. Dat bedrag loopt op tot 3 miljoen.

Volgens Barth is er een kwaliteitsimpuls nodig voor het muziekonderwijs. Uit onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het muziekonderwijs onder de maat is. Bovendien leren autochtone en allochtone kinderen sneller een taal door zingen.

Lesgeld
ChristenUnie-kamerlid Slob maakte vanmorgen tijdens de voorzetting van het debat een zwaar punt van de ouderbijdragen aan het voortgezet onderwijs. De boekenprijzen blijven stijgen, evenals het lesgeld. Hij wil meer compensatie voor de ouders.

Ook SGP-kamerlid Van der Vlies vindt dat minister Hermans veel te gemakkelijk doet over de stijgende kosten. Zo zijn de Nederlandse Spoorwegen veel minder vaak bereid om grootverbruikerscontracten met scholen te sluiten. De ouders van de leerlingen draaien voor de extra kosten op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer