Column: Oudere fietser veilig op weg
Ouderen zijn relatief vaak betrokken bij fietsongevallen. Dat baart de Fietsersbond zorgen. Belangrijke oorzaak is het steeds drukker en hectisch wordende verkeer. De Fietsersbond pleit daarom voor een goede infrastructuur waar ouderen rustig en veilig van hun fietstocht kunnen genieten. Aan de infrastructuur kun je zelf niet zo veel doen. Er zijn echter genoeg andere maatregelen die een oudere fietser kan nemen.
Wie kan kiezen tussen verschillende routes, doet er goed aan de veiligste te nemen, ook al is die dan misschien een beetje om. Een veilige route betekent meestal ook een rustiger route en dus een aangenamere.Oefening baart kunst. Achterom kijken, de hand uitsteken, soepel op- en afstappen, een noodstop maken: allemaal vaardigheden die nodig zijn om veilig te kunnen fietsen. Het zijn ook vaardigheden die je prima kunt oefenen, verbeteren en onderhouden.
Een gewone fiets is prima voor de fitte fietser, maar wie lichamelijk achteruitgaat, kan op legio manieren zijn fiets aanpassen of zelfs een geheel nieuwe aanschaffen. Wanneer achterom kijken nauwelijks meer lukt, zijn spiegels een uitkomst. Gaat op en afstappen lastig, zet dan het zadel iets lager. Succesnummer van de fietsindustrie is de laatste jaren de elektrische fiets. Dankzij de ondersteuning van de motor kan met zo’n fiets in een normaal tempo worden gefietst. Hierdoor slaat vermoeidheid minder snel toe, waardoor het reactievermogen beter blijft. Op deze manier draagt de elektrische fiets ook bij aan de veiligheid.
Als op- en afstappen niet zo goed meer lukt, zijn een fiets met lage instap of een speciale comfortfiets waarbij je in het zadel kunt blijven en toch je voeten op de grond kunt zetten, een uitkomst. Wie moeite heeft om het evenwicht te bewaren, kan een driewieler overwegen. Speciaal aan te bevelen zijn de liggende varianten. Deze zijn niet alleen stabiel door de drie wielen, maar ook nog snel en comfortabel door de liggende houding die de fietser aan moet nemen.
Veel ouderen klagen over het gewicht van de hedendaagse stadsfiets. Een zware fiets is lastig uit een schuurtje of de fietsenstalling te rijden. Helaas schiet hierin de fietsindustrie tekort, want de stadsfiets wordt tegenwoordig steeds luxer maar ook zwaarder. Een eenvoudige, lichtgewicht stadsfiets is nog niet op de markt.
Om ouderen te helpen veilig te blijven fietsen, organiseert de Fietsersbond samen met de ouderenbonden fietsvoorlichtingsbijeenkomsten. Daar worden ouderen geïnformeerd over de omgang met het steeds drukker wordende verkeer en het kiezen van veilige routes en krijgen ze tips over het verbeteren van de fietsvaardigheid. Fietsenmakers zijn aanwezig om te adviseren over eventuele aanpassingen aan de fiets of de aanschaf van een nieuwe, geschiktere fiets. Want ouderen mogen dan relatief vaak een fietsongeluk krijgen, fietsen is vanwege de gezondheid en de sociale contacten voor hen zeer belangrijk.