VNO-NCW tegen deel beurswetgeving VS
Ondernemersorganisatie VNO-NCW verzet zich ertegen dat Nederlandse bedrijven hun organisatie moeten aanpassen om te voldoen aan strengere Amerikaanse beurswetgeving.
De organisatie vindt dat de Amerikaanse regels ruimte moeten geven aan de eigen Nederlandse voorschriften. „In Amerika bestaat bijvoorbeeld geen raad van commissarissen. Zouden we die hier moeten afschaffen?” vraagt voorzitter J. Schraven zich af. „We proberen toepassing van dit soort maatregelen op Europese bedrijven nu te voorkomen, samen met Europees commissaris Bolkestein. Zodat we niet onderworpen worden aan de pax americana.”
Aanleiding voor de verscherping is de boekhoudfraude die Enron en WorldCom ten gronde richtte. Door gesjoemel met de boekhouding zijn beleggers jarenlang te fraaie resultaten voorgespiegeld.
Schraven, die in november begint aan zijn tweede bestuurstermijn van drie jaar bij VNO-NCW, is het wel geheel eens met de scherpere regels voor de financiële verslaggeving. In Nederland moeten bestuursvoorzitters en commissarissen hun handtekening al zetten. Ze worden daardoor persoonlijk aansprakelijk.
In de nieuwe Amerikaanse wetgeving wordt onjuiste informatieverstrekking ook strafbaar. De maximumstraf bedraagt twintig jaar cel. Theoretisch is het mogelijk dat ook Nederlandse bestuursvoorzitters in Amerika de cel indraaien.
„Het is belangrijk dat zo het vertrouwen van de beleggers wordt herwonnen”, vindt Schraven. „Hoewel die termijn van twintig jaar wat extreem is gesteld. Dat komt waarschijnlijk doordat de politiek fors wil reageren op de beursfraudes.”
Nederland is relatief sterk vertegenwoordigd op de Amerikaanse beurzen. Na het Verenigd Koninkrijk heeft Nederland de meeste bedrijven waarvan de aandelen in Amerika zijn genoteerd, namelijk 45. Voor Duitsland gaat het om 24 bedrijven en voor Frankrijk om een handvol.
Op de achtergrond speelt volgens Schraven ook een andere discussie mee. Wereldwijd is een discussie gaande om de boekhoudregels te standaardiseren. De Amerikaanse accountants passen doorgaans alleen voorschriften toe, de Europese accountants kijken breder: namelijk of de boekhouding een getrouw beeld geeft. Schraven: „Door Enron en WorldCom zien de Amerikanen nu wellicht in dat hun regels niet automatisch de beste zijn. Ik ben erg benieuwd hoe dat afloopt.”