Binnenland

Tekort aan personeel bij refoscholen voor sbo

APELDOORN - Reformatorische scholen voor speciaal basisonderwijs (sbo) hebben grote problemen met het vervullen van vacatures. Twee van de vijf scholen spreken van een „absoluut dieptepunt.” Dat blijkt uit een rondgang langs de vijf reformatorische scholen voor speciaal onderwijs.

Binnenlandredactie
8 August 2007 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 05:00

Met name de Ds. D. A. Detmarschool in Ede en de Eliëzer- en Obadjaschool in Zwolle kampen met openstaande vacatures. Vier advertentierondes in deze krant en kerkelijke organen zoals De Saambinder en De Wachter Sions leverden de Detmarschool geen kandidaten op voor de vacature van groepsleerkracht voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. „Niets, nog geen telefoontje”, aldus directeur P. J. Westerlaken. „Terwijl het gewone basisonderwijs, zeker in verhouding tot ons, heel veel respons krijgt.”Voor directeur W. Visser van de Eliëzerschool in Zwolle is het van hetzelfde laken een pak. Op dit moment heeft hij drie vacatures op een personeelsbestand van ongeveer twintig groepsleerkrachten, waarvan er twee al bijna een halfjaar openstaan. „Het personeelstekort speelt al langer, maar dit is een absoluut dieptepunt”, reageert hij. „Elke advertentie hebben we een keer of drie, vier vrij opvallend in het Reformatorisch Dagblad geplaatst. Ik heb een paar reacties gehad, maar geen geschikte personen gevonden. Je kunt eigenlijk niet kritisch meer zijn.”

Beide directeuren weten niet precies waarom het enthousiasme voor het speciaal onderwijs onder leerkrachten en pabostudenten zo mager is. „Onbekend maakt onbemind”, oppert Westerlaken. „Mensen durven de overstap naar het speciaal onderwijs niet snel te maken”, denkt Visser. „Het is zonder meer zwaar, maar ook de moeite waard.”

W. van de Geer, voorzitter van het schoolbestuur van de Ds. N. H. Beversluisschool in Gouda: „Op dit moment gaat het goed bij ons, maar mogelijk hebben we over twee jaar weer een groot tekort aan personeel. Het is onvoorspelbaar, ik kan er geen lijn in ontdekken.”

School voor speciaal basisonderwijs De Wijngaard in Barendrecht heeft naar eigen zeggen het vacatureprobleem ondervangen door de school duidelijker te promoten. Locatiedirecteur T. G. Hogendoorn: „We laten pabostudenten vaker bij ons op school kijken, ook voor kortere stages. We gaan erg zorgvuldig om met de sollicitanten die we afwijzen, zodat we later misschien nog een beroep op hen kunnen doen.”

Volgens B. Kalkman, directeur van Driestar educatief in Gouda, is het probleem niet makkelijk op te lossen. De Driestar probeert met een speciale zorgminor in het vierde jaar zo veel mogelijk pabostudenten enthousiast te maken voor het speciaal onderwijs. „Dit jaar beginnen we, samen met de Hogeschool Utrecht, met de master special educational needs, die meer inzicht geeft in de problemen van het speciaal onderwijs. Wij proberen bewust onder de afstuderende pabo’ers studenten te werven voor de master. In september beginnen we met een klas van tien tot vijftien studenten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer