Meer geweld tegen politie op platteland
DEN HAAG - Politiemensen op het platteland lopen meer risico dat geweldplegers zich tegen hen keren dan hun collega’s in grote steden. Dat komt door de langere aanrijtijden in landelijke gebieden.
Ook zijn er op het platteland minder agenten in de buurt die bijstand kunnen verlenen. Daardoor loopt geweld in uitgaansgebieden daar sneller uit de hand.Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek naar geweld tegen de politie in uitgaansgebieden, dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De onderzoekers van DSP Groep constateren tevens dat regionale politieteams minder ervaren agenten inzetten en minder terugblikken op geweldsincidenten dan hun collega’s in de stad.
De onderzoekers vinden dat er betere afspraken met het openbaar ministerie moeten komen over de strafvervolging bij geweld tegen politiemensen. Zij bevelen aan om zulke incidenten beter te registreren. Die registratie laat nu nog te wensen over, aldus het rapport.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou als aanjager kunnen fungeren bij de bestrijding van geweld tegen de politie. Minister Ter Horst heeft al een breder actieprogramma gelanceerd om agressie en geweld tegen werknemers in de hele publieke sector in te dammen.
De onderzoekers hebben geweld tegen de politie in kaart gebracht in vijf gemeenten, waaronder Den Haag, Purmerend en het Brabantse Gemert-Bakel. Daarbij hebben zij 22 geweldsincidenten van burgers tegen politieagenten intensief onderzocht.
„Meer dan stedelijke teams hebben plattelandsteams te kampen met een gebrek aan capaciteit en snelle back-up tijdens uitgaansavonden. Zij kunnen daardoor minder slagvaardig optreden”, constateren de onderzoekers. Ook blijkt dat geen van de onderzochte gemeenten apart beleid heeft gemaakt voor geweld tegen de politie.