Doden bij overstromingen Azië en O-Europa
SOFIA/BOEKAREST - Diverse landen in Azië en Oost-Europa kampen met overstromingen die het gevolg zijn van hevige regenval. De laatste dagen werden Bulgarije en Roemenië getroffen.
In Bulgarije verloren zeker acht mensen het leven. De meeste slachtoffers van de wateroverlast vielen in het noordoostelijke stadje Tsar Kaloyan. Ook in Roemenië heeft het noodweer levens geëist. Drie inzittenden van een auto kwamen om het leven toen er een boom op hun voertuig viel.De stortregens op de Balkan hebben een einde gemaakt aan een hittegolf van een maand waarbij temperaturen tot 43 graden Celsius werden bereikt. Door het extreem warme weer overleden honderden mensen. De afgelopen dagen kelderden de temperaturen in Bulgarije plotseling tot 12 graden.
In het noordelijker gelegen Roemenië liepen gisteren in de noordoostelijke regio Suceava enkele honderden huizen onder. In de zuidoostelijke regio Constanta overstroomden ongeveer 200 huizen.
De overstromingen die eerder Groot-Brittannië teisterden, hebben een schade van meer dan 3 miljard pond (4,4 miljard euro) aangericht. Dat heeft ABI, de koepel van Britse verzekeraars, gisteren meegedeeld. Van mei tot en met juli viel in Groot-Brittannië bijna 38,8 centimeter neerslag, meer dan ooit tevoren in dit trimester. Het vorige record dateerde uit 1789. Toen viel in dezelfde periode zo’n 34,9 centimeter neerslag.
In Azië zijn miljoenen mensen in Nepal, India en Bangladesh slachtoffer van overstromingen. Internationale hulporganisaties waarschuwen voor een humanitaire ramp als niet snel hulpgoederen worden gedistribueerd. De schatting is dat na ruim twee weken van hevige regenval ongeveer 19 miljoen mensen in de regio hun huizen hebben moeten verlaten. Ten minste 376 mensen zijn in deze periode om het leven gekomen. Er wordt nog meer regen voorspeld.
„Hele dorpen zijn slechts dagen verwijderd van een humanitaire ramp als de mensen niet in de komende dagen worden bereikt”, zei Marzio Babille, hoofd van Unicef voor gezondheidszorg in India. Hij waarschuwde met name voor huidaandoeningen, malaria, melkerskoorts en knokkelkoorts, ziekten die vooral toeslaan onder kwetsbare groepen als jonge kinderen.
In Bangladesh werden in een tijdsbestek van 24 uur ruim 1400 gevallen gemeld van diarree, zo bericht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die heeft inmiddels noodvoorraden verspreid. Duizenden kilometers aan autowegen en dijken zijn onder water komen te staan.
In Vietnam zijn de afgelopen dagen zeker 32 mensen om het leven gekomen door eveneens overstromingen na noodweer. Bijna 50.000 huizen staan onder water. Zeker 65.000 hectare landbouwgrond is ondergelopen. Het treinverkeer tussen het noorden en zuiden van Vietnam ligt noodgedwongen stil. Vooral de kustprovincie Quang Binh in het midden van het land is getroffen door de overstromingen.
Extreme weerssituaties
GENEVE - Grote delen van de wereld hebben vanaf het begin van het jaar te maken gehad met extreme weersomstandigheden, waaronder overstromingen, hittegolven, stormen en ongewone kou.
Tegelijk was de wereldwijde landtemperatuur tussen januari en april nog nooit zo hoog. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een organisatie van de VN, heeft dit gisteren bekendgemaakt.
Boven land was het in januari 1,89 graden en in april 1,37 graden warmer dan normaal. In Europa lagen de temperaturen in april gemiddeld zelfs 4 graden Celsius boven het gemiddelde.
Ook in Nederland sneuvelden dit voorjaar de records. Januari was de zachtste januarimaand ooit en april was warmer, zonniger en droger dan ooit tevoren, meldde het KNMI eerder.
In Zuid-Azië was sprake van ongewoon zware moessonregens, Engeland kampte recent met hevige regenval en overstromingen. Zuid-Europa ging deze zomer gebukt onder ongewone hittegolven, terwijl in Zuid-Afrika en Argentinië extreem veel sneeuw viel. In juni werd voor het eerst een tropische cycloon waargenomen in de Arabische Zee.