MKZ houdt sector in spanning
DEN HAAG - Veehouders, dierenartsen en inspectiediensten volgen de ontwikkelingen omtrent mond-en-klauwzeer met spanning. De harde aanpak van minister Verburg lijkt onomstreden. „Een uitbraak kost veel en veel meer dan een vervoersverbod voor een aantal dagen.”
Verburg kondigde zaterdag een vervoersverbod af, nadat vrijdagavond duidelijk werd dat een bedrijf in het Engelse Guildford getroffen was door mond-en-klauwzeer. Alle transporten van levende runderen, varkens, schapen en geiten zijn tot nader order verboden.„We hebben allemaal het drama van de MKZ-crisis in 2001 nog op het netvlies staan. Zo’n crisis willen we nu voorkomen”, zei Verburg na afloop van overleg met vertegenwoordigers uit de sector.
Verburg verwees naar het op grote schaal ruimen van vee op de Veluwe tijdens de laatste uitbraak van MKZ in Nederland in 2001. Destijds werden tienduizenden koeien en varkens afgemaakt. „Dat leverde niet alleen veel economische schade op, maar ook veel dierenleed en psychisch leed bij de boeren en bij het publiek”, aldus de bewindsvrouw. „Die beelden gingen door merg en been.”
Het door Verburg ingestelde vervoersverbod geldt ook voor jaarmarkten en braderieën waar dieren aanwezig zijn. Alleen vervoer van dieren die van een veehouderij rechtstreeks naar de slacht gaan, is toegestaan.
Reizigers die de komende tijd naar Engeland trekken, krijgen het advies daar geen boerderijen te bezoeken. Ook worden alle uit Groot-Brittannië afkomstige veetransportwagens extra gereinigd en ontsmet als ze in Nederland zijn.
Het ministerie van Landbouw bepaalde zaterdag verder dat iedere houder van evenhoevige dieren een register moet bijhouden van alle bezoekers aan het bedrijf. Die gegevens dienen ten minste drie maanden te worden bewaard.
Verburg sloot zaterdag overigens niet uit dat het vervoersverbod begin volgende week alweer kan worden versoepeld. Voorwaarde is uiteraard dat het virus niet opduikt
Controlediensten van de overheid en dierenartsen maken sinds zaterdag overuren om alle Nederlandse bedrijven te bezoeken die de afgelopen twee maanden betrokken zijn geweest bij transporten van vee. Alle dieren op deze bedrijven worden onderzocht op symptomen van het MKZ-virus.
De veehouders en -transporteurs lijken zich tot nog toe te houden aan het afgekondigde vervoersverbod, meldt een woordvoerder van de Algemene Inspectie Dienst (AID). Slechts twee boeren kregen de afgelopen dagen een vermaning omdat ze toch vee vervoerden.
Vanaf maandag hebben de controleurs het overigens een stuk drukker omdat in het weekeinde doorgaans nauwelijks veetransporten plaatshebben. „Maar we zijn daarop voorbereid”, aldus een woordvoerder van de AID. „Zelf zetten we 22 teams van twee personen in en we krijgen ondersteuning van de politie, de marechaussee en de Inspectie Verkeer en Waterstaat.”
Vakorganisatie LTO Nederland is tevreden over het optreden van de minister. De belangenorganisatie noemt de genomen maatregelen „hard, maar verstandig.” Omdat Nederland de afgelopen weken jonge kalveren uit Engeland heeft geïmporteerd, loopt Nederland op dit moment een reëel risico op mond-en-klauwzeer, aldus LTO.
Het vervoersverbod brengt volgens LTO kosten met zich mee voor de boeren en de transportondernemingen, maar dat is volgens de belangenorganisatie geen probleem. „Iedereen staat achter deze harde en duidelijke maatregel”, zegt voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep varkenshouderij en zelf varkenshouder. „Bij een uitbraak van MKZ kost het gigaveel meer”, aldus Ten Have.