Kerk & religie

„Bijbel niet meest gedrukte boek in Engelse taal”

LONDEN - Ondanks wat velen denken, is de Bijbel niet het meest gedrukte of vertaalde boek in de Engelse taal. Op de eerste plaats staat de beroemde allegorie van de Engelse prediker John Bunyan, ”The Pilgrim’s Progress” oftewel ”De Christenreis” (1678).

Kerkredactie
3 August 2007 23:23Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

Deze bewering zal mensen misschien verbazen, zei Richard Clement, hoofd van de afdeling bijzondere collecties van de universiteit van Kansas, recent tegen de Amerikaanse nieuwsdienst ABC News. De overtuiging dat de Bijbel het meest gedrukte en vertaalde geschrift in de Engelse taal is, is volgens hem zeer populair.Ten onrechte, verklaarde Clement. Titelhouder is hier ”De Christenreis”. Bunyans boekje werd na zijn eerste verschijnen vertaald in het Nederlands en sindsdien in meer dan honderd andere talen. John Bunyan (1628-1688) schreef zijn allegorie, zijn „droom”, in de gevangenis.

Interessanter echter, aldus ABC News, is dat de Bijbel en ”De Christenreis” samen met het recente boek ”The Purpose Driven Life” (Doelgericht Leven) van de Amerikaanse baptistenvoorganger Rick Warren de drie meest verkochte boeken in de geschiedenis zijn. De Bijbel is met naar schatting meer dan 6 miljard verkochte exemparen verreweg het meest verkochte en meest vertaalde boek ter wereld. Ook Warrens boek ”Doelgericht Leven” is een bestseller geworden. Van dit, overigens niet onomstreden, boek zijn volgens de Amerikaanse uitgeverij Zondervan meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht, en het is vertaald in meer dan vijftig talen.

De Bijbel mag dan niet het meest gedrukte of vertaalde boek in de Engelse taal zijn, hij is dat wel wereldwijd. „Mensen zijn verbaasd als zij horen dat de Bijbel niet alleen het meest verkochte boek van alle tijden is, maar ook het meest verkochte boek per jaar”, liet Paul J. Caminiti, vicepresident en uitgever van Bijbels bij Zondervan, de nieuwsdienst The Christian Post weten.

Overigens voeren de laatste tijd ook heel wat atheïstische auteurs de bestsellerslijsten aan. Ds. Douglas Wilson, als theoloog verbonden aan het New Saint Andrews College in Moscow (Idaho), ziet in de toename van antireligieuze boeken een teken van seculiere paniek. „Niet-gelovigen beginnen zich eindelijk te realiseren dat het geloof, anders dan hun op school werd geleerd, niet dood is”, verklaarde hij tegenover persbureau AP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer