Specialisten uiten kritiek op tv-serie medische missers
APELDOORN - In plaats van bij te dragen aan meer openheid rond medische fouten in ziekenhuizen, bereiken de makers van de tv-serie ”Missers” eerder het tegenovergestelde. Zo luidt de kritiek van de Orde van Medisch Specialisten op de tv-serie, die deze week startte.
In het programma blikken slachtoffers van verkeerd medisch handelen en nabestaanden onder leiding van presentator Pieter Jan Hagens terug op hun ervaringen met artsen en ziekenhuizen. Het gaat om mensen bij wie bijvoorbeeld een verkeerde diagnose is gesteld, een operatie slecht is uitgevoerd of bij wie na een ingreep een attribuut in het lichaam achterbleef.Een panel bestaande uit twee ziekenhuisartsen becommentarieert in de studio de vaak emotioneel geladen zaken. Doel van het programma is het terugdringen van fouten en bij te dragen aan de openheid rond medische missers.
„Het programma duikt in het dossier en haalt waar nodig verhaal bij het ziekenhuis of de behandelaar. Missers maakt zich hard voor een betere rechtspositie van de patiënt tegenover het machtige bolwerk van artsen, ziekenhuizen en verzekeraars”, aldus Hagens op de website van de serie.
Samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en artsenorganisatie KNMG zocht de Orde van Medisch Specialisten enkele maanden geleden de programmamakers op. „We waren gealarmeerd door de manier waarop de redactie vragen stelde over onder meer de rechten en plichten van de arts en de patiënt en de manier waarop de redactie de problematiek benaderde. De programmamakers bleken er echter van overtuigd dat zij ook zonder de kennis van deskundigen in staat zijn aan de doelstelling van hun programma te voldoen.”
De programmamakers stellen volgens de Orde van Medisch Specialisten onterecht dat er jaarlijks in ziekenhuizen ruim 1700 verwijtbare en vermijdbare sterfgevallen zijn. „Dat is niet de conclusie van het onderzoek dat eerder dit jaar in opdracht van ons is verricht. Dat onderzoek maakt duidelijk dat 1700 patiënten potentieel vermijdbaar vroegtijdig overlijden. En over verwijtbaarheid wordt al helemaal niet gesproken.”
Verder betreurt de orde het dat ”Missers” nauwelijks laat zien welke stappen ziekenhuizen inmiddels zetten om de zorg veiliger te maken. „Naar aanleiding van hetzelfde onderzoek hebben ziekenhuizen, verpleegkundigen en medisch specialisten een ambitieus veiligheidsprogramma opgesteld, waarmee het aantal vermijdbare fouten in vijf jaar tijd met 50 procent moet verminderen. Andere media hebben daarover de afgelopen maanden en jaren meestal genuanceerd bericht. Ongenuanceerde berichtgeving kan de angst voor reputatieschade mogelijk eerder weer vergroten en de reeds bereikte openheid tenietdoen.”
Presentator Hagens van ”Missers” stelt in een reactie geen artsen aan de schandpaal te willen nagelen. „We roepen ze wel ter verantwoording. Missers is geen televisietribunaal, maar waar nodig trekken we witte jassen aan.”
In de uitzending van deze week stond een door het medisch tuchtcollege berispte gynaecoloog centraal. De arts zou een ernstige zwangerschapsvergiftiging verkeerd hebben behandeld, waardoor een kind kort na de geboorte overleed. De gynaecoloog liet voor de uitzending weten de programmamakers te beschouwen als leken en weigerde met ze in gesprek te gaan.
De twee ziekenhuisartsen uit het panel zijn volgens Hagen zeer gerespecteerde specialisten. Kritiek op hun deelname aan het programma noemt hij onterecht. „Ze steken echt hun nek uit.”