Economie

Demotie om leeftijd discriminerend

UTRECHT (ANP) - Cao-afspraken waardoor iemand standaard bij een bepaalde leeftijd wordt teruggezet in functie zijn discriminerend omdat zij een verboden onderscheid op grond van leeftijd maken.

3 August 2007 09:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:59

Dat valt af te leiden uit een uitspraak die de Commissie Gelijke Behandeling donderdag heeft gedaan over de cao voor Nederlandse orkesten. Daarin staat dat groepsaanvoerders in een orkest in principe worden teruggezet in functie als zij 60 jaar worden.De zaak is aanhangig gemaakt door een hoboïst. Die was van eerste hoboïst gedegradeerd tot tweede. De werkgever voerde aan dat de man niet goed functioneerde, maar had nooit actie tegen hem ondernomen. De hobospeler werd uiteindelijk teruggezet in functie met een beroep op genoemde cao-bepaling.

De commissie vindt dit besluit in strijd met het verbod op leeftijdsdiscriminatie. De cao-partijen voerden wel aan dat de regeling was bedoeld om de kwaliteit van het orkest te waarborgen. Maar een standaarddemotie op een bepaalde leeftijd is volgens de commissie niet het juiste middel daartoe. Het vorderen van de leeftijd leidt niet in alle gevallen tot mindere prestaties, aldus het oordeel.

De commissie heeft de cao-partijen aangeraden een leeftijdsbewust personeelsbeleid te ontwikkelen, waarin niet langer onderscheid naar leeftijd wordt gemaakt.

De vakcentrale FNV gaat de uitspraak goed bestuderen. De vakbond is van mening dat een stapje terug doen om leeftijdsredenen alleen mag worden doorgevoerd als de werknemer in kwestie ermee instemt. De bond vindt de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling belangrijk omdat werkgevers erdoor worden uitgedaagd om een goed personeelsbeleid op te zetten voor oudere werknemers.

Een klein deel van de cao’s bevat afspraken over demotie, aldus de FNV. In 2004 heeft de Stichting van de Arbeid in 122 van de in totaal ruim duizend cao’s gekeken naar bepalingen die met leeftijd hebben te maken. In slechts 13 procent van die 122 cao’s staan afspraken over demotie. Het ging overigens niet om een representatieve steekproef.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer