„Onvolledig beeld bewapening Irak”
De Amerikaanse regering heeft geen compleet recent geactualiseerd beeld van de bewapening van Irak. Dat hebben verschillende Democratische parlementariërs dinsdag bekendgemaakt. Inlichtingenbronnen hebben dit bevestigd tegenover The New York Times.
Wanneer er sprake is van mogelijke diplomatieke of militaire actie, dan wordt in Washington gewoonlijk een ”inlichtingenevaluatie” opgesteld van het desbetreffende land of de landen die bij de kwestie betrokken zijn. Ofschoon de Republikeinse regering-Bush nu al weken beweert dat de Iraakse dictator Saddam Hussein „binnenkort” over kernwapens beschikt en zeker voorraden biologische en chemische wapens heeft, zijn hiervoor geen concrete aanwijzingen.
De laatste inlichtingenevaluatie betreffende Irak dateert van twee jaar geleden. De ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, de CIA en andere inlichtingenorganisaties werken wel aan een nieuwe evaluatie, maar die is nog niet klaar. Het verzoek om een nieuwe evaluatie komt overigens niet van de regering, maar van de Democratische senator Bob Graham, voorzitter van de commissie inlichtingen van de Senaat. De regering-Bush pleit voor militaire actie om een eind te maken aan het regime van Saddam Hussein, omdat dat een „bedreiging” zou vormen voor Amerika.
„Wij hebben van de aanslagen op 11 september vorig jaar geleerd waartoe het falen van onze inlichtingendiensten kan leiden. Nu wordt ons gevraagd de regering zo snel mogelijk het groene licht te geven voor een militair offensief tegen Irak. Maar onze inlichtingendiensten hebben hun huiswerk daartoe opnieuw nog niet gedaan. Hoe kan men dan zulke zwaarwegende beslissingen nemen?” aldus senator Richard Durbin. Verschillende van zijn collega’s benadrukten dinsdag dat enkele vertrouwelijke briefings door kopstukken in de regering hen er niet van hebben kunnen overtuigen dat Bagdad op dit moment een actueel gevaar voor Amerika vormt.
Volgens Graham is het belangrijker dat Washington zich concentreert op de strijd tegen het internationale terrorisme en op landen die dit terrorisme actief steunen zoals Syrië en Iran. Bovendien moet volgens hem eerst de situatie in Afghanistan gestabiliseerd zijn. Zeker nu er steeds frequenter berichten komen over de terugkeer uit Pakistan van kleine groepen al-Qaida- en Taliban-strijders, die een gevaar vormen voor de stabiliteit van de regering-Karzai. Dinsdag verklaarde het hoofd van de VN-wapeninspecteurs voor Irak, Hans Blix, dat er momenteel geen bewijzen zijn dat Irak over massavernietigingswapens beschikt. Hij benadrukte echter dat die makkelijk te camoufleren zijn en dat daarom alleen wapeninspecties ter plaatse werkelijk opheldering over deze kwestie kunnen verschaffen.