Virus blauwtong breidt zich snel uit
DEN HAAG (ANP) – De veeziekte blauwtong breidt zich uit over het zuiden van Nederland. Het virus is de afgelopen dagen op 24 boerderijen vastgesteld. Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Landbouw dinsdag gezegd.
Vorige week werd de ziekte, die runderen, schapen en geiten treft, voor het eerst dit jaar aangetroffen in het Noord–Brabantse Bavel. Het virus heeft zich nu uitgebreid naar Limburg en Zuid–Holland, aldus de woordvoerster.„Vorig jaar zijn ruim vierhonderd bedrijven door de ziekte getroffen. Het virus is nog steeds actief", stelt de zegsvrouw. Bij vijftien getroffen bedrijven en hobbyisten gaat het om schapen en bij zeven om runderen. In tegenstelling tot het zieke rund vorige week in Bavel, vertoont een groot deel van de getroffen schapen wel ziekteverschijnselen.
Het ministerie heeft twee weken geleden alle versoepelingen van het regime ingetrokken naar aanleiding van enkele gevallen van blauwtong in Duitsland en België. Het gaat onder andere om beperkingen in het vervoer van herkauwers.
In april werd het regime nog versoepeld. Op dat moment had in Duitsland nog geen besmetting met de ziekte plaatsgevonden. Inmiddels heeft het land veel last van de virusziekte.
Blauwtong wordt verspreid door de knut, een vliegje. Het voor mensen ongevaarlijke virus is afkomstig uit Zuid–Europa en Afrika en dook vorig jaar voor het eerst grootschalig op in Nederland. Een besmet dier kan hoge koorts en ontstoken lippen, oren en oogleden krijgen. Acht dagen na de infectie kan het dier sterven. De meeste dieren die het virus dragen, worden echter niet ziek.
Het Centraal Instituut voor DierziekteControle (CIDC) vreest dat het virus zich dit jaar sneller zal verspreiden dan vorig jaar. Toen was er namelijk slechts één haard van waaruit de ziekte zich verspreidde. Kennelijk heeft het virus nu de zachte winter overleefd, waardoor er meerdere haarden zijn.
LTO Nederland, de belangenorganisatie van boeren, verwacht dat het virus nog tot diep in het najaar dieren zal besmetten. LTO hoopt dat de Europese Commissie snel een besluit neemt dat vaccinatie mogelijk maakt. „In Europa wordt al enige tijd gesproken over het toestaan van vaccinatie. In september wil men er verder over praten, maar dat duurt ons te lang. Het mag allemaal wel wat sneller", zegt Klaas Johan Osinga van LTO.