Aegon wil andere financiële structuur
Aegon bespreekt met zijn belangrijkste aandeelhouder, Vereniging Aegon, een financiële herstructurering. Die zou moeten leiden tot meer flexibiliteit voor de verzekeraar om zijn strategie uit te voeren.
Dat maakte Aegon woensdagmorgen bekend. Een woordvoerder van het bedrijf onthield zich van verder commentaar. Volgens het jaarverslag over 2001 bezit de vereniging 37 procent van de uitstaande aandelen en 52 procent van het stemrecht.
De Vereniging Aegon werd door het bedrijf Aegon in het verleden frequent ingezet voor overnames. Als de verzekeraar een overname met aandelen wilde financieren, al dan niet gedeeltelijk, werden daarvoor stukken bij de vereniging geleend. Die kocht dan later weer aandelen bij. Op die manier betaalde de Haagse verzekeraar miljarden voor overnames in onder meer de Verenigde Staten.
Deze constructie gaf Aegon een enorme voorsprong op andere verzekeraars, menen analisten. Met de bedrijfsprestaties van Aegon zelf had het allemaal echter weinig van doen.
Inmiddels is de vermogenspositie van de verzekeringsmaatschappij door de dalende beurskoersen echter een stuk minder goed. Analist H. van Tulden van de Financiële Diensten Amsterdam (FDA) denkt dat dit een belangrijke reden is voor Aegon om zich te herbezinnen op de huidige verhoudingen met de Vereniging Aegon. Bovendien zou kredietbeoordelaar S&P zijn beoordeling naar beneden willen bijstellen.
Aegon meldde woensdagmorgen dat er geen nieuwe aandelen worden uitgegeven en dat de herstructurering geen invloed heeft op de gewone aandeelhouder. De financiële positie blijft volgens Aegon sterk.
Er zijn, aldus de verzekeraar, vooraf geen afspraken gemaakt over de duur van de besprekingen of over de omvang van de herstructurering. Zodra de gesprekken tot resultaten hebben geleid, komen er nadere mededelingen.
Het aandeel Aegon kelderde op de Amsterdamse beursvloer direct met zo’n 6,5 procent. Analisten maken zich zorgen over een mogelijke opheffing van de Vereniging Aegon. „Dat zou betekenen dat 37 procent van de Aegon-aandelen boven de markt komt te hangen”, stelt een van hen. Als die stukken in één keer op de markt komen, kan dat voor een enorme koersdaling zorgen.