Limburgse kranten openen platform over RKK
SITTARD (ANP) - Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad hebben maandag op internet een discussieplatform geopend over de rol van de Rooms-Katholieke Kerk in de Limburgse samenleving. Lezers en niet-lezers van beide kranten kunnen permanent met elkaar in discussie gaan over de positie van de kerk.
Dat hebben beide kranten gisteren laten weten.Het platform biedt bijvoorbeeld ruimte voor reacties op de manier waarop het bisdom Roermond met de affaire van oud-deken Joep Haffmans van Gulpen is omgegaan. De zaterdag overleden geestelijke werd van verduistering van kerkgeld en belastingontduiking beschuldigd en zat enkele dagen gevangen.
De affaire-Haffmans heeft volgens Johan van de Beek, lid van de hoofdredactie van beide kranten, de discussie sterk gestimuleerd. Veel Limburgers bleken in het reine te willen komen met hun ervaringen in de tijd dat de zeer behoudende bisschop Jo Gijsen (1972-1993) het bisdom Roermond bestuurde. De krant bundelde in april de reacties in een bijlage.
Een eyeopener was de discussie die de kranten in diezelfde maand organiseerden, zegt Van de Beek. Veel (ex-)kerkleden verhaalden toen over hun pijn, teleurstellingen en ook traumatische ervaringen met priesters en de kerk. Sommigen noemden pastoors „net inquisiteurs.” De algemene stemming was: „Wij zijn de kerk. De kerk is niet het probleem, de leiding is het probleem.” Bisschop Frans Wiertz van Roermond had geweigerd aan het debat deel te nemen. Volgens zijn woordvoerder zag hij het belang ervan niet in.
Een van de deelnemers aan het debat was godsdienstantropologe Kim Knibbe, die de maand daarvoor was gepromoveerd op een proefschrift over de plaats van de kerk in dorpen in het zuiden van Limburg. Haar conclusie was dat de mensen daar ambivalent tegenover de kerk staan. Enerzijds vinden ze de kerk belangrijk om bijvoorbeeld de band met het verleden te behouden, anderzijds moet de kerk zich niet bemoeien met de manier waarop zij leven. De pastoor als vertegenwoordiger van de kerk wordt met dezelfde tweeslachtige gevoelens bejegend.