Kerk & religie

Restauratie kerk Nijland

De hervormde kerk in Nijland wordt binnenkort gerestaureerd. De restauratie kost ongeveer 1 miljoen euro. Het dorp Nijland behoort tot de Friese gemeente Wymbritseradiel. De dertiende-eeuwse laatgotische kerk, gelegen aan de Tsjerkegreft, werd oorspronkelijk gewijd aan Sint-Nicolaas. Het gebied rond de kerk is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

31 July 2007 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 04:58
ZALTBOMMEL – De Grote of Sint Maartenskerk in Zaltbommel. Onlangs verloor de grote klok in de toren zijn klepel. Foto RD
ZALTBOMMEL – De Grote of Sint Maartenskerk in Zaltbommel. Onlangs verloor de grote klok in de toren zijn klepel. Foto RD

Klepel ZaltbommelDe grote klok van de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel luidt niet meer: de 120 kilo zware klepel is er onlangs uitgevallen, zo schrijft Omroep Gelderland op zijn website. De klepel belandde meters lager op een houten vloer in de toren. De gehele klokkentoren wordt pas eind volgend jaar gerestaureerd. Daar is al een subsidie voor binnen. Voor noodreparatie van de klok is geen geld uitgetrokken. Het is nog onduidelijk of de gemeente, die eigenaar is van de kerktoren, de klok toch gaat repareren.
Expositie Leerdam

Ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Leerdam wordt er in de plaatselijke Grote Kerk een expositie gehouden waarin de verhouding tussen kerk en burgers centraal staat. De tentoonstelling is een gezamenlijk initiatief van de hervormde wijkgemeente, de gereformeerde kerk, de evangelisch-lutherse gemeente en de rooms-katholieke Mariaparochie. De tentoonstelling laat aan de hand van prenten, foto’s, schilderijen, boeken, oude Bijbels en andere voorwerpen iets zien van de taken van de kerk op het gebied van armenzorg, de verzuiling, het verenigingsleven en de band met het Oranjehuis.

De tentoonstelling loopt tot 15 september. Tijdens de openingsuren (dinsdag t/m vrijdag van 14.00-16.00 uur en ’s zaterdags van 13.00-17.00 uur) wordt het Bätzorgel (1854) van de Grote Kerk bespeeld. Er is verder een wandelroute uitgezet die leidt langs de verschillende religieuze gebouwen en locaties in Leerdam. De Grote Kerk in Leerdam is een laatgotische kruiskerk waarvan de oudste delen uit de dertiende eeuw dateren.
Nieuwe kerk in Hardenberg

In Hardenberg is onlangs de vierde gereformeerd vrijgemaakte kerk in gebruik genomen. De nieuwe kerk kreeg de naam De Levensbron. Vooral dankzij de toren is het gebouw een blikvanger voor de in aanbouw zijnde nieuwbouwwijk Marslanden. Bij de bouw van de kerk is rekening gehouden met een eventuele groei van de gemeente. De kerkzaal biedt ruimte aan de huidige 450 leden. Maar als de wijk Marslanden over een jaar of vijftien voltooid is, wonen er naar schatting 1400 kerkleden. Tegen die tijd wordt de gemeente gesplitst en vinden er tweemaal per zondag diensten plaats in De Levensbron.

De kerk heeft naast de kerkzaal zes vergaderruimten, een crèche en een zaal voor de jeugd. De kerkzaal kan door middel van vouwwanden vergroot worden van 400 naar zo’n 550 zitplaatsen. De gemeentezang wordt op dit moment begeleid door een elektronisch orgel. Het is de bedoeling dat dit op termijn vervangen wordt door een pijporgel. De kerk kostte in totaal 2,3 miljoen euro.
Tentoonstelling Voorthuizen

In de gereformeerde kerk te Voorthuizen is tot en met 18 augustus op vrijdagavond en zaterdag een tentoonstelling te bezichtigen van schilderijen van Anneke Kaai. De tentoonstelling, met het thema ”Bijbelwoorden”, bestaat uit 23 schilderijen.

Op vrijdagavond 17 augustus zal Anneke Kaai tekst en uitleg geven bij de schilderijen. De toegang is gratis. De kerk is op vrijdagavond geopend van 19.30-22.30 uur en op zaterdag van 10.30-16.00 uur.
Restauratie kerk Waalwijk

De hervormde Kerk aan de Haven in Waalwijk, die momenteel grondig wordt gerestaureerd, heeft met enkele fikse tegenslagen te maken gekregen. Dat meldt de website RKnieuws.net. Specialisten ontdekten dat vijf belangrijke steunbalken in het dak van het gebouw zijn aangevreten door de bonte knaagkever. De verzwakte uiteinden van de balken moeten daarom dringend vervangen worden.

De schade aan de vijf balken is niet de enige tegenslag voor de kerk. Eerder al bleek dat het hout onder de leien van het dak op een aantal plaatsen aan het rotten was. Dat hout wordt momenteel vervangen door nieuw dakbeschot. Door de tegenslagen lopen de totale kosten van de restauratie van de kerk op tot ongeveer 900.000 euro. De restauratie moet halverwege september afgerond zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer