Groeiende weerzin tegen Gouden Kooi
HILVERSUM - Tv-programma De Gouden Kooi van programmamaker John de Mol roept steeds meer weerzin op. Via internet loopt sinds dinsdag een actie om het programma te stoppen.
In De Gouden Kooi zitten acht mensen vrijwillig opgesloten in een villa te Eemnes. Degene die het langst blijft zitten, krijgt de villa en een geldbedrag. Deelnemers schelden elkaar de huid vol, bespugen elkaar, hebben wisselende seksuele contacten en vernielen elkaars eigendommen. Ook komt er fysiek geweld voor.Op de website stopgoudenkooi.nl kunnen mensen een handtekening plaatsen om het programma te stoppen. „In het begin was er al veel ophef vanwege deelneemster Natasia die geld verkiest boven haar kinderen. Daarna leek de rust te zijn teruggekeerd in het huis, maar er zijn nu weer enkele vechtpartijen geweest en erger nog: een aanranding”, aldus de initiatiefnemers.
Een woordvoerder van John de Mol zegt in een reactie dat het iedereen vrij staat om actie te voeren.
Autobedrijf Pon in Amersfoort liet dinsdag weten met sponsoring van het programma te stoppen. Reden is de aanhoudende negatieve publiciteit rondom het programma, laat woordvoerder D. Elings weten.
Al sinds het programma, dat ook wel het treiterprogramma wordt genoemd, vorig jaar werd aangekondigd, is er discussie over. Zowel maatschappelijke organisaties als politieke partijen bemoeiden zich met het programma. Nog voordat de eerste uitzending een feit was riep Stichting De Kinderconsument kijkers en producenten op De Gouden Kooi te boycotten. De stichting toonde zich geschokt dat pesten als amusement werd gebracht. „Pesten is een groot probleem voor kinderen. Het moet worden ontmoedigd in plaats van gestimuleerd of beloond.”
Regeringspartijen CDA en ChristenUnie riepen bedrijven op om geen spotjes meer te plaatsen rond de realitysoap. De PvdA pleitte voor een gedragscode voor programmamakers. In de strijd om de kijker verschuift de morele grens steeds een beetje, meent de PvdA.