Kerk & religie

Expositie Martinikerk Bolsward

In de Martinikerk te Bolsward loopt deze zomer de expositie ”Vrij zijn binnen de grenzen”. De expositie bestaat uit tientallen kunstwerken, waaronder vooral foto’s, schilderijen en bronzen voorwerpen, vervaardigd door meer dan zestig beroeps- en semiberoepskunstenaars uit Bolsward en omgeving. De expositie werd eind juni geopend met een kerkdienst.

24 July 2007 09:44Gewijzigd op 14 November 2020 04:57
BOLSWARD – De Martinikerk in Bolsward, een van de belangrijkste gotische kerken van Friesland, heeft een uitzonderlijk grote zadel daktoren. Foto Ronald Bakker
BOLSWARD – De Martinikerk in Bolsward, een van de belangrijkste gotische kerken van Friesland, heeft een uitzonderlijk grote zadel daktoren. Foto Ronald Bakker

Initiatiefnemer van de expositie is de Stichting Kunst, Kerk en Samenleving (KKS). De stichting organiseert sinds 2004 elk jaar een zomerexpositie. Vorig jaar werd de Martinikerk dankzij de expositie in het zomerseizoen door ongeveer 3000 mensen bezocht.Een van de doelstellingen van de tentoonstelling is het presenteren van een gastvrije kerkgemeenschap in de samenleving. „Mensen die komen voor de kunst, komen op deze manier ook in een kerk. Daarom proberen we niet alleen de expositie, maar ook iets van deze mooie Martinikerk te laten zien.”

Inhoudelijk is de tentoonstelling zeer gevarieerd, van mooie doeken zoals ”Middeleeuws stilleven” van Gerrit Terpstra en ”Interieur van de Broerekerk” van W. Riemersma tot meer abstract werk over ”De zeven werken van barmhartigheid”, vrije expressies over boten, avondliederen, het offer van Abraham, ”een kopje chocolademelk” en ”Serie over de kaasboer”.

Zwijgend stelt de Martinikerk zichzelf ten toon. Aan de wand hangt een herinneringstableau voor dr. Cornelis Johan Niemeyer, oprichter van de vrijzinnig hervormden, met de slim gevonden Bijbeltekst „Waar de Geest des Heeren is, daar is vrijheid” (2 Korinthe 3:17).

Donkerbruine kerkbanken en losse rieten stoelen bedekken een rij van zeventiende-eeuwse grafzerken in de vloer. In het ene hoekje van het koor staat een koororgel van de firma Vierdag uit Enschede, in het andere hoekje de kansel, met een briefje eraan: ”Please, don’t enter the pulpit”.

Een groep Amerikanen sjouwt lacherig door de ruimte. In een vitrine liggen oude Bijbels en oude notulenboeken. Helemaal achter in het koor is een stilteplek gecreëerd, met twee brandende kaarsjes en een Bijbel, opengeslagen bij Psalm 93: „De heiligheid is Uw huis tot sieraad.”

De tentoonstelling loopt tot en met eind september en is gratis te bezichtigen. De kerk is open op maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur, en op zaterdag, van 13.30 tot 16.00 uur.

De Martinikerk, een van de belangrijkste gotische kerken van Friesland, is voorzien van een uitzonderlijk grote zadeldaktoren. De kerk, die dateert uit ongeveer 1450, is onder meer beroemd vanwege gewelfschilderingen uit de vijftiende eeuw, de koorbanken, de rijk bewerkte preekstoel en vanwege het orgel, dat gemaakt is door A. A. Hinsz.

Geref. gemeente Middelharnis
De gereformeerde gemeente van Middelharnis kan 6000 vierkante meter grond verwerven aan de Boomgaardweg. Dit is bekend geworden nadat de gemeenteraad donderdag een besluit nam over de invulling van het gebied Zuidelijke Randweg.

Het perceel betreft het gebied naast het kerkhof aan de Boomgaardweg in Middelharnis. Aan de ene kant van het perceel is het mogelijk de kerk te bouwen en aan de andere kant van het perceel, dat grenst aan de Zuidelijke Randweg, zal Woongoed Flakkee een kantoor vestigen. De parkeerplaatsen die tussen de gebouwen aangelegd worden, zullen gezamenlijk worden gebruikt.

Alleen de fractie van de ChristenUnie stemde tegen het plan om 1,2 miljoen euro te voteren ten laste van de grondexploitatie Zuidelijke Randweg om de door het college te sluiten overeenkomsten met de projectontwikkelaars inzake het gebied mogelijk te maken. De door de gemeente verworven gronden zullen voor eind volgend jaar verkocht worden.

Het college is er veel aan gelegen de regie over dit nieuw te ontwikkelen gebied in eigen hand te houden, en niet afhankelijk te zijn van grondeigenaren. Het definitieve bestemmingsplan zal naar verwachting in 2008 worden vastgesteld.

De SGP nam niet aan de beraadslagingen deel. Diverse fractieleden waren verhinderd en raadslid M. van der Boom kondigde ter vergadering aan niet aan de beraadslagingen deel te nemen vanwege zijn betrokkenheid bij de gereformeerde gemeente.

De scriba van de gereformeerde gemeente, M. de Geus, is blij met de beslissing. „Onze planning en onze hoop is dat de nieuwe kerk in de eerste helft van 2009 in gebruik genomen kan worden. Uiteraard nemen de voorbereidingen en de artikel 19-procedure enige tijd in beslag, maar ik verwacht dat dit verder geen noemenswaardige problemen zal opleveren.”

De ChristenUnie stemde niet in met het voorstel, omdat zij het niet eens was met de gevolgde procedures. „Wat mij betreft kan het college geen goede motivering geven waarom het desbetreffende gebied is verplaatst”, aldus R. de Rover. „Onterecht is mij in de schoenen geschoven dat wij geen enkele verandering van het plan wilden steunen en dat het ons alleen om de gereformeerde gemeente zou gaan. Zelfs klinkt de roddel over een connectie met mijn lidmaatschap van de gereformeerd vrijgemaakte kerk. Wij hebben op de bres gestaan voor alle partijen die medewerking aan hun plannen mochten verwachten. En wijzigen op goede gronden kan en mag, zelfs als we dan de verantwoording moeten nemen daar extra geld voor uit te geven. Wij hebben alleen gepleit voor een gedegen inhoudelijke verantwoording door het college en kaderstelling door de raad en voor een juiste doorloop van de procedure, aldus De Rover.

Blikseminslag Ridderkerk
Blikseminslag heeft voor ongeveer 30.000 euro schade veroorzaakt aan het kerkgebouw van de hervormde gemeente te Ridderkerk-Rijsoord. De bliksem sloeg op 10 juli in de toren van het bedehuis aan de Rijksstraatweg, zo meldde de plaatselijke krant De Combinatie vorige week. „Gelukkig is er geen brand uitgebroken”, aldus Jan de Jong van het college van kerkrentmeesters in De Combinatie.

Kerkarchieven Leiderdorp
In het Regionaal Archief Leiden (Boisotkade) is tot 4 augustus een kleine expositie te bezichtigen onder de titel ”Hervormd, Gereformeerd en Geïnventariseerd” (over de protestantse kerkarchieven van Leiderdorp). De oudste stukken uit de archieven van de hervormde gemeente dateren uit 1634, de meest recente uit 1998. De archieven van de gereformeerde kerk zijn na de Doleantie in 1886 gevormd en lopen tot en met 1983.

De archiefstukken getuigen van een bewogen verleden, zoals de stukken rond de afsplitsing van de hervormde gemeente en de oprichting van de gereformeerde kerk in Leiderdorp. Ook bevatten de archieven stukken over kunsthistorisch interessante kerkgebouwen, zoals de hervormde Dorpskerk, de gereformeerde Hoofdstraatkerk en de veertig jaar oude Scheppingskerk.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer