Binnenland

Rechter beschermt gastarbeider Curaçao

De buitenlandse arbeiders die werken aan de bouw van een nieuwe energiecentrale op Curaçao hebben recht op teruggave van gelden die door aannemer Curaçao Jurong Engineering ten onrechte zijn ingehouden op hun loon.

ANP
10 September 2002 10:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:48

Dit heeft de rechtbank in Willemstad maandag bepaald in een kort geding. Ruim 150 buitenlandse arbeiders hadden dat aangespannen omdat er volgens hen sprake was van uitbuiting en intimidatie door Jurong.

De buitenlanders zijn afkomstig uit Bangladesh, India en Indonesië en naar Curaçao gehaald voor de bouw van de nieuwe energiecentrale BOO (Build, Own and Operate). De rechter wees de eis tot smartengeld van de mannen af, maar stelde hen op veel andere punten wel in het gelijk.

Zo mag Jurong van de rechter geen 171 euro per maand per arbeider inhouden voor de deplorabele barakken waarin het de arbeiders heeft ondergebracht. Met twaalf tot veertien man slapen deze in een ruimte van 25 vierkante meter, zonder privacy en in extreme hitte. De barakken voldoen bovendien niet aan wettelijke veiligheidsvoorschriften.

De vergoeding voor de huisvesting is getaxeerd op 17,10 euro per persoon en de rechter heeft bepaald dat Jurong de door zijn werknemers te veel betaalde huur moet terugbetalen en de veiligheidsvoorschriften moet naleven.

Ook de waarborgsom die door arbeiders voor vertrek uit eigen land is betaald aan Jurong, moet direct worden terugbetaald, zo bepaalde de rechter. Daarnaast heeft de aannemer geld ingehouden voor de reiskosten, terwijl van tevoren was afgesproken dat Jurong die kosten voor zijn rekening zou nemen. Ook dit ten onrechte ingehouden geld moeten de werknemers terug krijgen.

Het bedrijf mag paspoorten en andere persoonlijke documenten van de arbeiders niet langer vastgehouden, maar moet deze direct teruggeven. De rechter heeft Jurong bovendien verboden om de mannen het land uit te zetten voordat deze kwestie is afgehandeld en iedereen zijn geld heeft gekregen. Hieraan verbond de rechter een dwangsom van 14.251,51 euro per arbeider. De zaak wordt op 23 september voortgezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer