Binnenland

Schiermonnikoog worstelt met muggenplaag

SCHIERMONNIKOOG - Schiermonnikoog worstelde deze week met een muggenplaag. De autoriteiten besloten een onderzoeker te vragen naar de oorzaak van de komst van de miljoenen insecten. „Die beestjes zijn geniepig.”

Binnenlandredactie
20 July 2007 22:59Gewijzigd op 14 November 2020 04:57

Miljoenen muggen plaagden bewoners en toeristen van Schiermonnikoog de afgelopen week.Directeur André Zandt van hotel Graaf Bernstorff heeft de voorbije dagen heel wat klachten van terrasjesmensen moeten aanhoren. „Mensen komen hier niet om muggen te eten. Sommige gasten die werden geprikt, kregen grote bulten. Dan zitten ze aan hun benen te krabben. De muggen zijn nogal agressief.”

Zandt denkt dat de muggenplaag te maken heeft met de hoge waterstand. „Het water staat 50 centimeter hoger dan normaal. Daardoor staan poeltjes en valleitjes onder water. Met warm weer gedijen de larven dan goed.”

Zandt wil de zaak niet op de spits drijven. „We moeten van een mug geen olifant maken.” Zelf loopt hij de meeste steken mis. „Ze lusten me niet.”

Geniepig
Otto Overdijk van Natuurmonumenten, die de meeste natuurgebieden op het eiland beheert, heeft van burgers en toeristen de afgelopen week heel wat moeten aanhoren over de muggen op Schiermonnikoog. „We krijgen elk jaar muggen, maar dit keer zijn het er wel erg veel. Maar ik moet zeggen dat ik de muggen ook op Terschelling zie. De muggen zijn nogal geniepig. De beestjes houden mensen uit hun slaap. Die kunnen daardoor overgevoelig worden. Zelf kan ik een klamboe gebruiken, maar niet iedereen heeft zo’n ding. Ik hoor soms onrealistische oplossingen: Gooi de ijsbaan dicht. Of: „Demp al het open water op het eiland.”

Zelf heeft Overdijk niet echt veel last. „Ik word misschien een keer of vijf gebeten, maar er ontstaan alleen maar kleine vlekjes waar ik nauwelijks last van heb.” Bij anderen is dat anders. „Sommigen krijgen echt grote bulten. Ze gaan daar aan krabben, met het gevaar van infectie.”

In samenspraak met de burgemeester is besloten een deskundige van bijvoorbeeld Wageningen Universiteit aan te trekken om onderzoek te doen naar het ontstaan van de muggenplaag. „Wellicht is er sprake van klimaatsverandering. Denk aan de zachte winters.” Over het algemeen reageren mensen „redelijk gelaten” op de zwermen muggen, is de ervaring van Overdijk.

Uitbater G. Harthoorn vindt de ophef over de muggenplaag rijkelijk overdreven. „Al die aandacht vind ik de moeite niet waard. Niet een van mijn gasten is vertrokken vanwege de muggen.”

Te vroeg
Muggenexpert Willem Takken, hoofddocent entomologie aan Wageningen Universiteit, benadrukt dat het „veel te vroeg is” om te concluderen dat Nederland door klimaatsverandering meer te maken zal krijgen met muggenplagen.

In zijn ogen is de muggenoverlast op Schiermonnikoog heel voor de hand liggend. „Het is zomer en het is nat. Dan krijg je muggen. Het ene jaar een beetje meer dan het andere jaar. Het ene jaar een beetje hier, het andere jaar een beetje daar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer