Economie China groeit bijna 12 procent
PEKING (ANP/RTR) – De Chinese economie heeft de sterkste groei in meer dan twaalf jaar doorgemaakt. In het tweede kwartaal bedroeg de expansie 11,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. China is volgens analisten hard op weg de derde economie van de wereld te worden.
Vooral de sterke export en de investeringen droegen bij aan het hoge groeitempo. Het groeicijfer was een stuk hoger dan verwacht. Analisten gingen ervan uit dat de groei in het tweede kwartaal 10,8 procent zou bedragen. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de expansie uit op 11,1 procent, in het tweede kwartaal van vorig jaar was dat 11,5 procent.Het Chinese bureau voor de statistiek kwam donderdag naar buiten met het groeicijfer. Analisten verwachten dat China op korte termijn met nieuwe maatregelen zal komen om het snelle groeitempo in te dammen en oververhitting van de economie te voorkomen. De regering heeft banken de afgelopen tijd meerdere malen opdracht gegeven meer reserves aan te houden, maar desondanks is er een enorme hoeveelheid geld in omloop en nemen zo de investeringen toe. Verder heeft de centrale bank dit jaar al twee keer de rente verhoogd. Ook dat heeft nog niet het gewenste effect gehad.
De angst voor oververhitting wordt onder meer gevoed door de inflatie–ontwikkeling in China. De consumentenprijzen gingen in juni met 4,4 procent omhoog ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ook dat cijfer was sterker dan verwacht en ook hoger dan de 3,4 procent die de maand ervoor nog werd opgetekend. Vooral de stijgende voedselprijzen wakkeren het inflatiecijfer aan.
Verder is de industriële productie hoog. In juni was sprake van een stijging van 19,4 procent. De investeringen in fabrieken en onroerend goed lieten in de eerste helft van dit jaar een toename zien van ruim 25 procent. Vooral in de stedelijke gebieden ging het hard.
Analisten sluiten niet uit dat er snel een derde renteverhoging aankomt, mogelijk deze week al. Eerder al kondigden de Chinese autoriteiten aan belastingvoordelen voor 2800 exportproducten deels of helemaal te schrappen. Op die manier moeten Chinese producten duurder worden in het buitenland en moet de groei van de export tot normale proporties worden teruggebracht.
Een andere optie is een opwaardering van de Chinese munteenheid, een maatregel waar vooral de Verenigde Staten op hameren. Dat land heeft een groot handelstekort met China. Een forse revaluatie zou de handel beter in evenwicht kunnen brengen, zeggen de Amerikanen. China laat zijn munt nu nog maar in beperkte mate bewegen.
Verder zou het land de belasting van 20 procent op rente–inkomsten kunnen schrappen. Nu halen veel mensen om die reden hun spaargeld van de bank om het vervolgens in aandelen te beleggen. De lage rente speelt daarbij ook mee. Het gevolg is wel dat de aandelen in China fors in waarde omhoog zijn gegaan waardoor ook op de beurs oververhitting dreigt.
Van de opkomende economieën is China de snelst groeiende. Het land met 1,3 miljard inwoners heeft zich in een kort tijdsbestek weten op te werken tot vierde economie van de wereld en zal de nummer drie – Duitsland – mogelijk dit jaar al inhalen. Zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de groei van de Chinese economie dit jaar 12,3 procent zal bedragen. De afgelopen vier jaar bedroeg de Chinese economische groei meer dan 10 procent.