Kerk & religie

Huiskerkleiders China hopen op versnelde groei

Het feit dat China deze maand geaccepteerd is als lid van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) kan grote gevolgen hebben voor de kerk in China. Dat concludeert de stichting Open Doors op grond van een onderzoek onder huiskerkleiders in Sjanghai. „Het betekent de grootste verandering sinds 1966, toen Mao de Culturele Revolutie uitriep", is het unanieme antwoord van de huiskerkleiders. Maar er komen ook minder juichende geluiden uit Chinese christelijke kring.

Van onze kerkredactie
28 November 2001 09:48Gewijzigd op 13 November 2020 23:17

Het openbreken van de binnenlandse markt voor de wereldhandel moet op termijn meer welvaart brengen voor de Chinese bevolking. De politieke leiders geven echter toe dat de komende drie tot vijf jaar de werkloosheid omhoog zal schieten. China mag namelijk niet langer zijn verlieslijdende zware industrie en landbouwsector subsidiëren. De eerste twee jaar verwacht men meer dan 100 miljoen ontslagen en de komende vijf jaar een mogelijke trek van 300 miljoen mensen van het platteland naar de stad. Economen waarschuwen voor de grootste volksverhuizing van de geschiedenis.

De huiskerkleiders zien echter ook een andere kant aan deze donkere medaille. Zij maken zich klaar voor wat zij noemen „de uitdaging van de groei. Wij verwachten een tweede golf van opwekking. Er komen namelijk meer dan 150 miljoen plattelanders naar de steden die werk en onderdak zoeken", zegt dominee Zhou. Hij geeft leiding aan zeven huiskerken in Sjanghai. „Die mensen zijn angstig en onzeker, en zij staan open voor het Evangelie."

Nazorg
De uitdaging van de groei is echter geen onverdeelde zegen, zo waarschuwt een derde huiskerkleider. „We kunnen de nazorg voor nieuwe gemeenteleden nu al niet aan. We zullen een beroep moeten doen op de kerk wereldwijd om China te vragen meer hulp voor de kerken toe te laten." De regering verbiedt nu buitenlandse hulp aan eigen kerken.

Westerse christenen zouden volgens deze huiskerkleider kunnen beginnen met druk uit te oefenen op de Chinese regering om de wetten die het drukken en verspreiden van Bijbels regelen, te versoepelen. „Als het de regering ernst is met de vrijemarkteconomie, laat ze dan haar monopolie op het drukken van Bijbels opgeven. Laat de vraag het aanbod bepalen. Laat ons christelijke lectuur drukken zonder dat we er een gevangenisstraf van tien jaar voor riskeren."

Bedenkingen
De World Evangelical Fellowship (WEF) plaatst kanttekeningen bij het religiebeleid van de Chinese overheid, dat onlangs als ruimer werd gepresenteerd. Volgens de WEF wordt de indruk gewekt dat niet-geregistreerde huiskerken meer speelruimte krijgen. In een commentaar wees de WEF er recent op –na raadpleging van huiskerkleiders– dat de aangekondigde versoepeling slechts uiterlijke schijn lijkt te zijn en wellicht bedoeld is om, voorafgaand aan de Olympische Spelen die in Peking zullen worden gehouden, een positieve indruk te maken in de wereld.

Een correspondent van de WEF zei, na een bezoek aan China, dat leiders van huisgemeenten onder druk worden gezet zich te laten registreren zonder dat men zich direct bij de Drie-Zelfkerken hoeft te voegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer