Rabbijn vraagt Vaticaan opheldering
JERUZALEM - Rabbijn David Rosen, internationaal directeur van de afdeling interreligieuze zaken van het Amerikaanse Joodse Comité, heeft het Vaticaan opheldering gevraagd over de richtlijnen die de paus onlangs heeft uitgevaardigd voor het gebruik van de oude Latijnse mis.
Paus Benedictus XVI heeft op 7 juli de viering van de Tridentijnse mis in ere hersteld, die na het tweede Vaticaans concilie (1962-1965) werd verboden. Aan het gebruik van de mis voor Pasen is evenwel een restrictie verbonden. Dat is de mis waarin gebeden wordt voor de bekering van Joden. Rosen wil graag weten wat de omvang van de beperking precies is.De rabbijn schreef eerder deze week in de Israëlische krant The Jerusalem Post te hopen dat het Vaticaan hem zal antwoorden dat elk gebed voor de bekering van Joden ongepast is. Rosen is sinds geruime tijd betrokken bij de dialoog met het Vaticaan.
Rosen zegt overigens dat volkomen ten onrechte is gesuggereerd dat er een soort nieuw rooms-katholiek initiatief is ontstaan om Joden te bekeren of dat er sprake is van achteruitgang in de verhoudingen met rooms-katholieken. De paus heeft volgens hem steeds getoond zich te willen inzetten voor goede banden met het Joodse volk en aanhangers van de Joodse religie. „Hij heeft talrijke Joodse groepen ontvangen en hij begon daarmee voordat hij protestantse groepen uitnodigde, laat staan delegaties van andere religies”, aldus Rosen. Hij wijst erop dat de Rooms-Katholieke Kerk sinds het tweede Vaticaans concilie bekeringspogingen onder Joden heeft verworpen.
De rabbijn vindt dat de liturgie een zaak van de kerk zelf is. Maar als de kerk verklaart een goede band met het Joodse volk na te streven, is het niet meer dan logisch dat Joden erop wijzen dat zij het gebed voor hun bekering moeilijk kunnen zien als een uiting van respect.
Rosen vindt de gedachte naïef dat alle christenen geloven dat Joden zich niet tot het christelijk geloof hoeven te bekeren. Maar dat betekent volgens hem niet dat er geen ruimte is voor Joods-christelijke samenwerking bij het nastreven van waarden en normen waarover aanhangers van beide godsdiensten het met elkaar eens zijn.
De synode van bisschoppen zal zich, aldus Rosen, volgend jaar bezighouden met de vraag hoe de Schrift onderwezen en gepredikt kan worden zonder antisemitische en anti-judaïstische vooroordelen.
Binnen de Rooms-Katholieke Kerk is een commissie actief die de betrekkingen met het Jodendom wereldwijd moet bevorderen. Haar belangrijkste gesprekspartner is het Internationaal Joods Comité voor Interreligieus Overleg, waarvan Rosen voorzitter is. Het Vaticaan heeft ook een commissie die de relatie tussen Israël en het Vaticaan moet versterken.