„Tientallen terreurcellen actief in Engeland”
LONDEN - Zo’n dertig terroristische cellen zouden in Engeland aanslagen voorbereiden. De Britse justitie houdt in totaal circa 4000 personen in de gaten. Dit heeft Alan West, de Britse minister die over terrorismebestrijding gaat, maandag tegen de BBC gezegd.
Politie en veiligheidsdiensten willen verdachten van zelfmoordaanslagen langer vast kunnen houden wegens de aard van de bedreigingen van islamitische militanten. De regering ondersteunt dit standpunt.Verdachten kunnen nu zonder aanklacht 28 dagen worden vastgehouden. Een voorstel van de regering om dit tot negentig dagen te verlengen werd vorig jaar na bittere strijd door het parlement afgewezen. Volgens West gaat de regering opnieuw proberen de periode van 28 dagen te verlengen om de verdachten langer te ondervragen en bewijs te verzamelen.
„Ik hoop dat we het eens kunnen worden over de manier waarop we dat gaan doen”, zei West. Politieke tegenstanders en mensenrechtenorganisaties zeggen dat er geen bewijs is voor het nut om de periode te verlengen. Zij vrezen voor toenemende ontevredenheid en vervreemding onder moslims in Groot-Brittannië.
Een van de verdachten van de mislukte aanslagen in Londen en Glasgow heeft maandag voor een Britse rechtbank laten weten dat hij niet schuldig is, aldus zijn advocaat. De verdachte is de 26-jarige Indiase arts Sabeel Ahmed.
Ahmed nam tijdens de rechtszaak alleen het woord om zijn identiteit en zijn adres te bevestigen en liet zijn advocaat vervolgens melden dat hij onschuldig is. De arts uit het Indiase Bangalore werd op 30 juni in Liverpool gearresteerd.
„De mislukte zelfmoordaanslagen in Groot-Brittannië tonen aan dat militante islamieten proberen het land te straffen voor zijn deelname aan de oorlog in Irak.” Dit zei Jean-Louis Bruguiere maandag, de Franse onderzoeksrechter die zich met de strijd tegen het terrorisme bezighoudt.
Bruguiere is van mening dat de Britten als belangrijkste geallieerde van de Verenigde Staten in Irak een speciaal doelwit vormen. Daarnaast zei hij dat Groot-Brittannië door zijn jarenlange focus op Noord-Ierse militanten de dreiging van radicale islamieten decennialang heeft genegeerd, tot een paar jaar geleden. De Britse regering spreekt dit echter tegen.
„Het lijkt erop dat de mislukte aanslagen in Londen en Glasgow niet het werk waren van amateurs”, aldus Bruguiere. „Het is duidelijk dat ze zo veel mogelijk slachtoffers willen maken. Ook moet de verwijzing naar de dodelijke methodes in Irak worden meegenomen in het onderzoek”, zo liet de onderzoeksrechter desgevraagd weten. De Franse onderzoeksrechter Bruguiere onderhoudt nauwe banden met de Britse en de Amerikaanse justitie.