Binnenland

Dossiers in poli Drachten digitaal

DRACHTEN (FD) - Als eerste in Nederland heeft ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten alle papieren dossiers van de poliklinieken gedigitaliseerd. Dit bespaart het ziekenhuis veel tijd en geld.

13 July 2007 22:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:56

Artsen hebben door de invoering minder papieren rompslomp en kunnen zich meer op de patiënt richten. Het ziekenhuis had naar eigen zeggen zo’n 175.000 poliklinische dossiers die samen ongeveer 2 kilometer in beslag namen. In de afgelopen maanden zijn die gedigitaliseerd.Het kostte de archiefmedewerkers en de secretaresses van de medici veel tijd om alle relevante informatie bij elkaar te zoeken als een patiënt op het spreekuur kwam. Nu kunnen de specialisten de informatie met een paar muisklikken boven tafel krijgen. „Het scheelt de secretariaten ongeveer 20 procent in tijd en de archiefmedewerkers zeker de helft dat nu alles digitaal is”, vertelt woordvoerder Dijksma van het ziekenhuis. Hij sluit niet uit dat de automatisering op den duur ten koste gaat van de werkgelegenheid en er vacatures niet worden ingevuld.

Patiënten zullen het verschil ook merken in de spreekkamer, denkt Dijksma. „Voorheen zat een specialist vaak met het hoofd in het papier om informatie op te zoeken. Nu kan hij zich veel meer richten op de patiënt.”

Het elektronisch dossier voorkomt bovendien dat mensen onnodig dezelfde onderzoeken ondergaan. „Het kwam nogal eens voor dat specialisten onafhankelijk van elkaar dezelfde onderzoeken bij een patiënten gelastten. Dat kunnen we nu voorkomen.” Afspraken worden bovendien via de computer ingepland. De verwachting is dat dit efficiënter gebeurt.

Omdat onnodige onderzoeken worden voorkomen, kunnen de wachttijden naar beneden en maakt het ziekenhuis minder kosten. Op jaarbasis bespaart het ziekenhuis een half miljoen euro dankzij het patiëntendossier, schat Dijksma.

Nu alle poliklinische dossiers gedigitaliseerd zijn, wil het ziekenhuis ook de klinische dossiers in de computer zetten. In de toekomst is het de bedoeling dat een arts met een handcomputer zijn rondes maakt over de ziekenhuisafdelingen. Hij kan daarmee niet alleen informatie opzoeken, maar meteen ook zijn aantekeningen versturen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer