Deetman verlaat zijn Den Haag
RIJSWIJK (ANP) – Na elf jaar met hart en ziel zijn stad Den Haag te hebben geleid, maakt Wim Deetman op 62-jarige leeftijd nog een opvallende stap in zijn carrière. De burgemeester van de hofstad kondigde vrijdag aan op 1 januari 2008 toe te treden tot de Raad van State. Den Haag verliest daarmee een van zijn meest gewaardeerde bestuurders.
Wim Deetman wordt geboren op 3 april 1945. In het laatste jaar van de middelbare school (1963) sluit Deetman zich aan bij de jongerenorganisatie van de Christelijk Historische Unie (CHU), een van de drie partijen die in het CDA zijn opgegaan. Hij studeert politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 1972 slaagt hij cum laude.In 1978 komt hij voor het CDA in de Tweede Kamer. De kans om in de regering te komen krijgt Deetman in 1981, als hij samen met zijn partijgenoot Hermes tot staatssecretaris van Onderwijs in het tweede kabinet–Van Agt wordt benoemd. Tussen 1982 en 1989 is hij in de twee kabinetten Lubbers die daarop volgen minister op dit departement.
Hij staat bekend als streng en star vanwege zijn bezuinigingen op het departement. Zijn ministerschap wordt zwaar bekritiseerd. Hij kreeg het als minister met vrijwel iedereen aan de stok. Scholen, universiteiten, studenten, docenten, bonden, schoolleiders, hoogleraren, ouders en gemeenten, allen lopen tegen hem te hoop.
De onderwerpen waarover wordt getwist, lopen uiteen van de gang van zaken bij de studiefinanciering in Groningen en verhoging van het collegegeld tot inning van lesgeld door middelbare scholen, bezuinigingsmaatregelen in het speciaal onderwijs en de vervangingsmaatregel voor zieke leerkrachten.
Het hoogtepunt van de protesten vindt plaats eind 1986, wanneer schoolbesturen, leerkrachten en ouders elkaar vinden in een massaal protest tegen de bezuinigingsplannen in het basis– en speciaal onderwijs. De demonstranten verzamelen ruim 1,6 miljoen handtekeningen tegen het beleid. Eind 1987 gaan meer dan 20.000 studenten in Amsterdam de straat op om te protesteren.
In december 1996 wordt Deetman burgemeester van Den Haag. In die functie maakt hij warmere gevoelens los. De strenge hand van Deetman is voelbaar gebleven, maar het was de Haagse burgers duidelijk dat het de burgemeester om hun bestwil ging.
Acties tegen onder meer hennepkwekerijen, prostitutie, de verpaupering van Scheveningen en een geval van majesteitsschennis pasten bij zijn principiële inborst en christelijke achtergrond en verbeterden tegelijk de leefbaarheid in Den Haag. Deetman maakte zich tijdens zijn ambtsperiode bovendien buitengewoon sterk voor Den Haag als internationale stad van vrede, recht en veiligheid.
Met het einde van zijn tweede ambtstermijn in zicht, kondigde Deetman vrijdag zijn vroegtijdige afscheid als burgemeester aan. ’De Deet’, zoals hij in de volksmond ook wel genoemd wordt, treedt toe tot de Raad van State. Het is een onverwachts nieuwe uitdaging in de carrière van een man die tijdens zijn jaren in de politiek bekend stond als principieel en onkreukbaar. Maar die vooral gewaarderd werd als burgervader van Den Haag.