Binnenland

Hardere aanpak van criminaliteit wallen

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en de landelijke overheid gaan de georganiseerde criminaliteit op de wallen strenger aanpakken.

Regioredactie
12 July 2007 12:04Gewijzigd op 14 November 2020 04:56

Onder de naam ”Emergo” gaan ze gezamenlijk het gebied doorlichten en de structuren voor georganiseerde misdaad zo scherp mogelijk in kaart brengen. Daarna volgen gecoördineerde acties door onder meer de politie, justitie, de gemeente en de Belastingdienst om de criminaliteit te ontmantelen.Burgemeester Cohen heeft hiertoe woensdag een convenant ondertekend met de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris De Jager van Financiën. Ook voorzitter E. Iping van stadsdeel Amsterdam-Centrum, de Amsterdamse hoofdofficier L. de Wit en korpschef B. Welten van de Amsterdamse politie hebben de afspraken ondertekend.

Cohen en Iping hadden toenmalig minister Donner tijdens een werkbezoek vorig jaar om meer samenwerking met de overheid gevraagd om korte metten te maken met de criminaliteit. Met de Wet Bibob in de hand en gerichte handhavingsacties heeft de gemeente de bestuurlijke aanpak de laatste jaren uitgebreid, maar kon daarbij vooral de bovenwereld treffen.

Om ook de onderwereld aan te kunnen pakken is een wisselwerking nodig tussen de bestuurlijke aanpak en strafrechtelijke en fiscale onderzoeken, betoogde Amsterdam. „We zijn mede afhankelijk van goede en betrouwbare informatie van politie, justitie en de fiscus”, aldus de gemeente.

Het stadsbestuur maakt zich grote zorgen over vermenging van de onder- en de bovenwereld in het centrum van Amsterdam, en met name in de rosse buurt. Er zijn vooral zorgen over het witwassen in vastgoed en bedrijven en betrokkenheid van georganiseerde criminaliteit bij branches als de prostitutie, coffeeshops, smartshops en delen van de horeca. Een probleem bij de aanpak daarvan is dat er weinig aangifte wordt gedaan van deze zaken en dat het strafrechtelijk bewijs lastig rond te krijgen is.

Het is nu voor het eerst in Nederland dat een gemeente en het Rijk zo intensief samenwerken om de georganiseerde misdaad te bestrijden, aldus minister Hirsch Ballin. „We willen samen zo veel mogelijk resultaten bereiken.” Volgens de minister valt hierbij te denken aan het intrekken van vergunningen of confiscatie. Het is niet bekend hoeveel ondernemers op de wallen connecties hebben met het criminele milieu.

Na afronding van het project volgt een evaluatie, waarvan het eindrapport eind 2010 moet verschijnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer