Zuidhorn remt gebruik Liedboek af
De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt heeft vrijdagavond voor minimaal drie jaar de rem gezet op het zingen van liederen uit het Liedboek. Op voorstel van ouderling S. Jonker (Drachten) besloot de synode om de toetsing van Liedboekliederen -door de vorige synode drie jaar geleden geaccordeerd- in elk geval drie jaar uit te stellen. Voor synodelid ds. S. de Jong (Buitenpost) kwam het besluit als „een donderslag bij heldere hemel.”
De synode van Leusden gaf drie jaar geleden 121 liederen uit het Liedboek vrij voor kerkelijk gebruik en parkeerde er 131. Om de onrust te beperken besloot de synode toen deze laatste categorie nog niet vrij te geven voor de eredienst. In Leusden werd een werkplan ”Kerkmuziek” goedgekeurd, om orde te scheppen in de complexe en gevoelige problematiek.
Op de synode van Zuidhorn vrijdagavond konden deputaten kerkmuziek zich in de meeste voorstellen vinden. Maar ze verzetten zich met kracht tegen de suggestie slechts veertig van de oorspronkelijke 131 door de synode van Leusden ’geparkeerde’ Liedboekliederen te selecteren en vrij te geven voor kerkelijk gebruik. Na aanvaarding van het voorstel van ouderling Jonker was echter ook deze (minder vergaande) optie van de baan. Enkele synodeleden zeiden „met verbijstering” van de uitslag van de stemming kennis te hebben genomen. Anderen toonden zich dankbaar. De twee aanwezige deputaten kerkmuziek, H. Kisteman en A. de Heer-De Jong, onthielden zich van een reactie.
De synode besloot eerst de zaken van algemene aard over het gezangenproject te bespreken, zoals afstemming op verwante kerken en bezwaren tegen aanvaarding van de 121 reeds vrijgegeven Liedboekliederen.
Uit onderzoek van ds. S. de Jong blijkt dat 95 procent van de 153 kerken al van de vrijgegeven Liedboekliederen gebruikmaakt. De ingebrachte bezwaren tegen de Liedboekliederen gaan over zaken als algemene verzoening, onbijbelse beeldspraken en onderwaardering van begrippen als toorn en oordeel. De synode wil de bezwaren tegen de 121 liederen die Leusden goedkeurde afzonderlijk behandelen. Synodeleden kregen een 121 pagina’s tellend ”Antwoordrapport” aangeboden. Voor zover nodig worden de liederen plenair besproken. Krijgt een lied geen 75 procent van de stemmen van de synodeleden, dan wordt het in een tweede lezing niet goedgekeurd.
De commissie stelde al bij voorbaat voor de reeds geaccordeerde Liedboekliederen 20, 113, 207, 264 en 290 af te wijzen. Ook vond ze dat de liederen 1, 6, 63, 90, 114, 115, 135, 208 en 481 besproken moeten worden.
Bespreking hiervan zal nog tijdens deze synode plaatshebben. Daarna volgt de behandeling van de door deputaten aangeboden liederen uit andere bronnen (luab) en liederen uit eigen kring (luek). Er wordt gebruikgemaakt van door synodeleden tijdens het zomerreces getoetst materiaal. Plenaire bespreking vindt plaats als een kwart van de synodeleden bezwaar aantekent. Het ligt in de lijn der verwachting dat, verspreid over drie weken, de uiteenlopende onderdelen van dit agendapunt op de synode aan de orde komen. De synode wil haar werk op 28 september afronden.