Buitenland

Irak geeft niet toe aan internationale druk

Het Iraakse regime toont geen signalen dat het toegeeft aan internationale druk om inspecties van zijn wapenarsenaal alsnog toe te laten.

Buitenlandredactie
9 September 2002 09:46Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

De Iraakse minister van Informatie, Mohamed Sayed al-Sahaf, heeft zaterdag in de Jordaanse hoofdstad Amman bevestigd dat Irak niet van plan is wapeninspecteurs van de Verenigde Naties toe te laten „omdat hun terugkeer geen aanval van de Verenigde Staten op Irak voorkomt.”

De VS zijn volgens al-Sahaf niet geïnteresseerd in de terugkeer van wapeninspecteurs maar enkel in de val van de Iraakse regering. Al-Sahaf sprak bij de opening van een Iraakse culturele week in Amman.

Washington liegt dat Irak massavernietigingswapens heeft, om Irak in handen te krijgen, aldus de bewindsman. Deze Amerikaanse ambitie zal echter aan de grenzen van Irak worden verwoest. De VS zullen er niet in slagen het bewind in Bagdad te wijzigen, zo waarschuwde al-Sahaf.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Amr Musa, zag zaterdag op bezoek in Rome nog wel „goede mogelijkheden” voor de terugkeer van internationale wapeninspecteurs naar Irak. Die verlieten het land in december 1998 nadat Irak een aantal van hen van spionage voor de VS en voor Israël had beschuldigd.

Irak heeft eerder gesteld dat over wapeninspecties valt te praten als de strenge VN-sancties tegen het land eindelijk worden opgeheven, net als de zones die zijn ingesteld in het luchtruim boven het noorden en het zuiden van het land. Die zones zijn verboden voor Iraakse toestellen. De VS en Groot-Brittannië patrouilleren in het luchtruim en bombarderen al jaren zeer frequent Iraakse doelen.

De Arabische Liga schaart zich in grote lijnen het Iraakse standpunt. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri al-Hadizi, heeft dit afgelopen week in Rusland nog eens beklemtoond. Hij wees erop dat de dreigementen aan het adres van zijn land moeten ophouden. Er moet een internationale oplossing komen en de dialoog met de VN kan worden voortgezet.

De Iraakse leider Saddam Hussein heeft zaterdag overlegd met militaire raadgevers onder wie zijn zoon Qusay Saddam Hussein, de minister van Defensie Sultan Hashim Ahmed en officieren van tal van krijgsmachtonderdelen. Het beraad ging over eventuele grootscheepse aanvallen „van de vijanden.”

Qusay staat aan het hoofd van veiligheidsdiensten en elitetroepen (de Republikeinse Garde). Hij wordt gezien als de tweede man van het land en is machtiger dan zijn beruchte oudere broer Uday.

Mohammed Atta, het vermeende hoofd van de groep kapers die vorig jaar aanslagen pleegde in de Verenigde Staten, heeft in Bagdad een bezoek gebracht aan Saddam Hussein. Dat zegt Richard Perle, voorzitter van de Amerikaanse raad voor defensiebeleid en adviseur van de Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld.

„Mohammed Atta had voor 11 september in Bagdad een ontmoeting met Saddam Hussein. We hebben de bewijzen en zijn er zeker van dat hij zich niet in Irak bevond voor een ontspannen weekeinde”, aldus Perle tegen de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore.

Irak bezit 6000 liter antrax, dat miltvuur kan veroorzaken. Verder zou het regime van president Saddam Hussein in het bezit zijn van 30.000 liter botulinetoxine dat botulisme kan veroorzaken, en 6 ton VX-zenuwgas. Dat meldde zondag de Duitse krant Welt am Sonntag. Het blad baseert zich op een rapport over Iraakse massavernietigingswapens dat de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld recent overhandigde aan een selecte groep congresleden.

Bovendien zou Irak omvangrijke voorraden gifgassen hebben zoals sarin, soman en tobun. In het arsenaal chemische wapens zou ook een hele rij ’contactgiffen’ zitten waaronder mosterdgas, aldus Rumsfeld in het vertrouwelijke rapport van het ministerie van Defensie.

De wapens zouden vanaf vrachtwagens met raketten van Chinese makelij kunnen worden afgevuurd. Volgens het Pentagon kan ongeveer de helft van Iraks 200 gevechtsvliegtuigen worden uitgerust met raketten met chemische of biologische springladingen.

De voormalige wapeninspecteur van de Verenigde Naties in Irak, Scott Ritter, noemde zondag een mogelijke aanval van de Verenigde Staten op het Arabische land „een historische fout.” De Amerikaan bezoekt op dit moment Irak.

Volgens hem is het bewind van Saddam Hussein niet meer in staat om massavernietigingswapens te produceren. Ritter heeft er bij het regime in Bagdad op aangedrongen om de wapeninspecteurs zonder voorwaarden weer toe te laten tot het land.

Israël staat de Verenigde Staten toe om op legerbases in het land grote hoeveelheden militair materieel op te stellen. De VS krijgen die mogelijkheid met het oog op een eventuele Amerikaanse aanval op Irak. Dat meldde maandag de Israëlische krant Ma’ariv.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer