Economie

„Verbod op stookolie kost 2 miljard euro”

DEN HAAG - Een verbod op het gebruik van stookolie door zeeschepen kost de Nederlandse raffinage-industrie 1,5 tot 2 miljard euro aan investeringen. Dit heeft het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) berekend.

Redactie economie
10 July 2007 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

In opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat bekeek het ECN de economische gevolgen in Nederland van zo’n maatregel. Dit omdat in VN-verband wordt gestudeerd op het terugdringen van de luchtvervuiling door de zeescheepvaart.Technisch blijkt het mogelijk om de raffinage-industrie zo aan te passen dat de jaarlijkse productie van circa 8 miljoen ton stookolie geheel wordt omgezet in lichtere oliesoorten. Dat kost 1,5 tot 2 miljard aan investeringen, liet het ministerie maandagweten.

Een snelle invoering van een verbod verstoort wel de markt, leidt tot prijspieken en kan de werkgelegenheid een krimp geven, concludeert het ECN. Een geleidelijke invoering kan de effecten beperken.

Intertanko, de belangenorganisatie van tankerreders die vorig jaar voorstelde om stookolie te verbieden, suggereerde een geleidelijke overschakeling op lichtere oliesoorten vanaf 2012.

Zware stookolie is een afvalproduct dat ontstaat bij de raffinage van benzine en bevat, volgens Eelco Leemans van Stichting De Noordzee, negen keer zo veel zwavel als autobrandstof.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil ook weten wat de milieubaten zijn van een verbod. Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) gaat dat nu na in het Rijnmondgebied. Eind augustus zijn de resultaten beschikbaar.

Nederland zal de onderzoeken van ECN, MNP en de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO), dat de emissies van schepen berekende, in de internationale maritieme organisatie IMO inbrengen. Nederland wil de regels aanscherpen, maar zal zijn standpunt in 2008 bepalen na een IMO-onderzoek, aldus een woordvoerster van Verkeer en Waterstaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer