Verdonk: Ik sluit eigen partij niet uit
DEN HAAG - VVD-Kamerlid Verdonk sluit niet uit dat ze een eigen partij gaat oprichten. Dat kan worden afgeleid uit een gesprek dat de oud-bewindsvrouw voerde met het IKON-programma Spraakmakende Zaken, dat dinsdagavond wordt uitgezonden.
Als ze spreekt over haar politieke toekomst, houdt Verdonk alle opties open. Ze zegt letterlijk: „Of ik stop, ik stap eruit. Of ik ga door op deze manier. Of ik begin een eigen partij. Of ik word lijsttrekker en ik doe nog een keer mee met die lijsttrekkersverkiezing.”De woordvoerder van VVD-fractievoorzitter Rutte heeft geen moeite met deze uitlating, zo heeft hij het ANP laten weten. Verdonk schuurt met haar opmerkingen wel dicht langs de grens die de commissie-Dekker heeft geformuleerd. Deze VVD-commissie, die de teleurstellende verkiezingsuitslagen voor de liberalen onderzocht, zei dat er buiten de verkiezingscampagnes om geen ruimte mag zijn voor „sluimerende ambities” van Verdonk voor het partijleiderschap.
Verdonk is binnen en buiten de VVD behoorlijk populair. Ze verloor vorig voorjaar in de strijd om het lijsttrekkerschap nipt van Rutte, maar bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar behaalde ze als nummer 2 van de VVD-lijst tienduizenden voorkeurstemmen meer dan de lijsttrekker.
Verdonk verzet zich in het IKON-programma tegen een gedragscode voor goede omgangsvormen binnen de VVD. Partijvoorzitter Van Zanen stelde zo’n code voor om te voorkomen dat liberalen met modder naar elkaar gaan gooien. „Een gedragscode… alleen het woord al. Dat wij liberalen een gedragscode nodig hebben, nee, daar zie ik dus helemaal niets in. Wees een fatsoenlijke liberaal. Meer regels hebben we niet nodig”, aldus Verdonk.
VVD-leider Rutte pleitte gisteren voor de opstelling van een „negeerakkoord” onder het motto: ”Samen doen, samen laten”. De liberale voorman vindt dat de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie zich te veel gaat bemoeien met het persoonlijk leven van mensen. Het kabinet moet burgers, vakmensen en ondernemers juist meer ruimte en vertrouwen geven. In het negeerakkoord moeten afspraken komen over onderwerpen waarmee de overheid zich juist níét gaat bemoeien.