Kerk & religie

Grondvlak

De hersteld hervormde gemeente in Veenendaal belegt vanaf zondag haar kerkdiensten in de geheel verbouwde Brugkerk op de hoek van de Kanaalweg/Kerkewijk. Donderdag zal er een ingebruiknamedienst worden gehouden, waarin ds. N. P. J. Kleiberg uit Achterberg zal voorgaan.

10 July 2007 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:55
GORINCHEM – De restauratie van de toren van de Grote Kerk in Gorinchem is bijna afgerond. Foto RD, Anton Dommerholt
GORINCHEM – De restauratie van de toren van de Grote Kerk in Gorinchem is bijna afgerond. Foto RD, Anton Dommerholt

De hersteld hervormde gemeente heeft nadat ze de Vredeskerk moest verlaten onderdak gehad in de gereformeerde Petrakerk. Begin dit jaar werd de gereformeerde Brugkerk aangekocht. Deze kwam te koop als gevolg van een herschikking van wijken. Het aantal zitplaatsen is door de bouw van een galerij toegenomen tot 600. Om dit te realiseren moest het orgel verhuisd worden naar zijn oude plaats, boven de kansel. Het orgel, dat in 1848 in Utrecht is gebouwd bij orgelmaker Hendricus Dommicus Lindsen, heeft een geheel nieuw orgelfront gekregen. Het zal in september klaar zijn. De gemeente is momenteel vacant en heeft een beroep uitgebracht op ds. N. den Ouden te Genemuiden.Kerkrestauratie Oudewater
Oudewater investeert 320.000 euro in de restauratie van de Sint Michaëlskerk. Dat is nodig omdat de houten delen van het middeleeuwse gebouw zijn aangetast door de bonte knaagkever. De Sint Michaëlskerk is een van de oudste rijksmonumenten in Nederland. De kerk dateert uit de twaalfde eeuw en heeft de vorm van een hallenkerk (een kerk waarvan de zijbeuken even hoog zijn als de middenbeuk). De Michaëlskerk is onder meer bekend vanwege zijn zadeldaktorens. Zadeldaktorens komt men buiten Friesland nauwelijks tegen.

Herstel toren Vrouwenpolder
De toren van de kerk in Vrouwenpolder wordt gerestaureerd. Houtrot en houtkevers hebben de draagbalken aangevreten. Als herstel uitblijft, zakt het torentje in elkaar, schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant. Ook het uurwerk moet gerepareerd worden. Bouwgroep Peters en klokkenmaker Eijsbouts voeren de klus binnenkort uit. De gemeente Veere betaalt de restauratiewerkzaamheden, die totaal bijna 100.000 euro kosten.

Trekbalken Bonifatiuskerk Oldeberkoop
In de Bonifatiuskerk in Oldeberkoop (Zuidoost Friesland) zijn nieuwe trekbalken aangebracht. De oude balken waren door knaagkevers en boktorren weggevreten. De kosten van bijna 30.000 euro worden voor de helft gedekt door rijkssubsidie. De andere helft komt voor rekening van de kerkelijke gemeente.
De Bonifatiuskerk is voor Oldeberkoop een beeldbepalend monument en het historische middelpunt van het dorp. Een dorpscomité probeert de dorpskerk in stand te houden. De kerk, gebouwd in 1125, is in gebruik bij de protestantse gemeente Olde en Nijeberkoop. Deze gemeente telt 120 leden en doopleden. De Bonifatiuskerk is op werkdagen voor bezichtiging geopend tussen 9.00 en 18.00 uur.

Restauratie toren Gorinchem
De restauratie van de toren van de Grote Kerk in Gorinchem is bijna afgerond. In mei vorig jaar is begonnen met het restaureren van de toren, in de volksmond bekend als de Sint Janstoren. Bij de werkzaamheden zijn enkele dragende onderdelen van de kap en ongeveer een derde deel van het dakbeschot van de spits vervangen. Ook is de hele leibedekking van de spits inclusief het loodwerk vernieuwd. Verder zijn onherstelbaar gescheurde stenen in de buitengevels verwijderd en vervangen door speciaal gebakken stenen. Minder ernstig aangetaste stenen zijn hersteld.
De gotische kerktoren werd rond 1450 gebouwd. De aangrenzende kerk is van later datum. Tijdens de bouw van de kerktoren is de fundering enkele meters verzakt in de zachte bodem. Toen het scheefzakken gestopt was, heeft men de rest van de 67 meter hoge toren er loodrecht bovenop gebouwd. Het resultaat daarvan is dat er een bijzondere knik te zien is: de toren staat ongeveer 1,60 meter uit het lood.

Nieuw gebouw gkv Venlo
De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Venlo gaat het voormalige wijkgebouw De Groethof in de Venlose buurtschap ’t Ven gebruiken voor kerkdiensten en andere activiteiten. Dat schrijft het dagblad De Limburger. De Groethof wordt momenteel opgeknapt en heringericht en zal medio oktober in gebruik genomen worden. De gereformeerde kerk vrijgemaakt in Venlo en omgeving heeft ongeveer honderd leden.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer