Economie

Moskou toch in zee met buitenlandse gaspartners

MOSKOU (ANP) – Het Russische staatsgasconcern Gazprom wil het enorme Sjtokmangasveld in de Barentsz Zee toch samen met een buitenlands energiebedrijf exploiteren. Gazprom „staat dicht bij een akkoord” voor een gezamenlijke exploitatie, zo liet een topbestuurder van Gazprom, Alekandr Medvedev, weten in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times van maandag.

9 July 2007 17:02Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

De opmerkingen van Medvedev wijken sterk af van de opstelling van Gazprom vorig jaar. Toen zei de energiegigant dat buitenlandse bedrijven slechts als onderaannemers aan de exploitatie van Sjtokman kunnen werken en geen aandelen in het project zouden krijgen.Medvedev sprak nu van een ’nieuw model’ van samenwerking, waarbij de buitenlandse parnters „mee kunnen profiteren van de economische opbrengsten van het project en plaats kunnen nemen in het management”. Daarnaast kunnen buitenlandse bedrijven delen in „de industriële, commerciële en financiële risico’s die aan de uitbuiting van het gasveld zijn verbonden”.

Tot voor kort was een aantal buitenlandse firma’s in gesprek met Gazprom over deelname aan Sjtokman. Het gaat om het Noorse Statoil en Norsk Hydro, die bezig zijn met een fusie, om het Franse Total en het Amerikaanse ConocoPhilips. Shell was zo’n drie jaar geleden nog verwikkeld in gesprekken met Gazprom over de ontwikkeling van Sjtokman, maar die onderhandelingen liepen op niets uit.

De koersverandering van Gazprom, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de Russen zich realiseren dat zij ook buitenlandse expertise nodig hebben bij de exploitatie van Sjtokman. Het gasveld ligt in een moeilijk toegankelijk gebied, 500 kilometer van de Russische kust, ten noordoosten van de Russische stad Moermansk. Onder meer de weersomstandigheden en het gevaar van ijsbergen maken de exploitatie van het gebied zeer lastig. Het totale project moet circa 20 tot 30 miljard dollar gaan kosten, tussen de 15 en 21 miljard euro.

De reserves van het Sjtokmanveld zijn geschat op 3200 tot 3700 miljard kubieke meter gas, genoeg om heel Rusland vijf tot zes jaar te voorzien van gas. Het gaat mogelijk om het grootste gasveld in zee ter wereld.

Volgens Medvedev kan er al in 2013 het eerste gas naar boven worden gehaald. Een jaar later zou de delfstof in vloeibare vorm kunnen worden verscheept. De laatste opmerking van Medvedev duidt er op dat er bij het project ook de bouw van een terminal hoort waarmee gas vloeibaar wordt gemaakt (LNG). Ook dat lijkt af te wijken van eerdere plannen om het gewonnen gas via pijpleidingen naar Europa te transporteren.

Overigens begon Rusland maandag voor het eerst met het boren naar gas in zee. De winning begon op het Loenskoje–A platform, dat deel uit maakt van het Sachalin–2 project voor de Russische oostkust. Shell is beheerder van dat project, maar de Nederlands–Britse oliemaatschappij moest vorig jaar onder dwang van Gazprom een deel van zijn belang terugschroeven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer