„Agressie in media beïnvloedt iedereen”
ROTTERDAM - Een bedrijfje dat de hoogste bieder een persoon laat martelen. De slachtoffers zijn nietsvermoedende vakantiegangers. Dat is de plot van de horrorfilm Hostel II. De film was inspiratiebron voor Rotterdammer Walter A. (25), een van de verdachten van een moord in Pernis, zegt Marian D., zijn ex-vriendin.
De Rotterdammer is aangehouden omdat hij samen met twee plaatsgenoten (24 en 25 jaar) op 15 juni een 28-jarige man zou hebben doodgemarteld in een woning aan de Pastoriedijk in Pernis (Rotterdam). Het drietal verdacht volgens De Telegraaf het slachtoffer van pedoseksuele activiteiten. Het openbaar ministerie ontkent dat de daders hebben gehandeld naar het voorbeeld van scènes uit de gruwelfilm.Chris Geerse, woordvoerder van Werkgroep TV-geweld, die geweld in de media wil terugdringen, stelt dat de kans op kopieergedrag echter wel degelijk aanwezig. „Er zijn meerdere gevallen bekend waarin sprake is van kopieergedrag. In de afgelopen jaren hebben we dat gezien bij diverse schietpartijen op middelbare scholen in het buitenland. Daders kleedden en gedroegen zich zoals acteurs dat in die films deden. Ander voorbeeld is een film waarin een controleur in de metro in brand werd gestoken. Wereldwijd is dat drie keer geïmiteerd.”
Dergelijke herhalingen zijn volgens Geerse „vrij zeldzaam. Wel blijkt uit duizenden onderzoeken wereldwijd dat geweld in de media op iedereen een negatieve invloed heeft. Mensen worden agressiever. In sommige gevallen kan zo’n film dan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen.”
Een verbod op dergelijke films moet volgens Geerse niet worden ingevoerd. „Het maakt het voor de mensen die het geweld willen zien juist spannender om te kijken. Media zijn een afspiegeling van de maatschappij, die is ook niet geweldloos.”
Geerse bepleit een ander systeem om geweld in de media te classificeren. „Nu wordt er vooral gekeken naar gruwelijkheden in een film of computerspel. Op grond daarvan wordt een oordeel gegeven. Echter, de intentie van de film moet de norm worden. Neem bepaalde tekenfilms voor kinderen. Daarin wordt geweld gebruikt, maar omdat het er niet gruwelijk uitziet, kunnen kinderen die bekijken. Gevolg is dat het voor sommige jongeren normaal lijkt om iemand een dreun te geven als je het niet eens bent met een ander.”
Ook computerspellen baren de werkgroep zorgen. Volgens Geerse zijn sommige kopieën van militaire trainingsprogramma’s. „Daarin worden militairen geoefend om direct raak te schieten. Voor veel mensen is het een drempel om direct raak te schieten. Jongeren die dergelijke spellen spelen, zijn die drempel al over.”