Economie

„Aanpak ondervoeding te versnipperd”

WAGENINGEN (ANP) - Ongeveer een derde van de bevolking in ontwikkelingslanden kampt met tekorten aan vitaminen en mineralen. Investeren in het oplossen van dat tekort kan veel opleveren, maar de aanpak daarvan is tot nu toe te veel versnipperd.

6 July 2007 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Dat heeft prof. dr. Michael Zimmermann donderdag gezegd bij de aanvaarding van het bijzonder hoogleraarschap micronutriënten en gezondheid in ontwikkelingslanden aan Wageningen Universiteit. Voedingsconcern Unilever financiert grotendeels zijn leerstoel en is partner bij zijn onderzoek.Zimmermann stelde vast dat ondervoeding nog steeds de ernstigste bedreiging voor de gezondheid van de wereldbevolking is en de belangrijkste oorzaak van kindersterfte in de wereld.

Volgens de nieuwe hoogleraar hebben programma’s die zijn gericht op het afzonderlijk oplossen van bijvoorbeeld tekorten aan vitamine A, ijzer, jodium of zink relatief weinig effect gehad. Het tekort aan vitamine A draagt nog altijd bij aan de dood van 1 miljoen kinderen per jaar en jodiumtekort bij de moeder tijdens de zwangerschap veroorzaakt jaarlijks een achterstand in de verstandelijke ontwikkeling bij 18 miljoen kinderen.

Onderzoek wijst uit dat veel van deze tekorten in samenhang voorkomen, stelt Zimmermann. Jodiumzout heeft bijvoorbeeld weinig effect in gebieden waar tekorten aan vitamine A en ijzer voorkomen. Volgens hem is duidelijk dat een samenhangende en meervoudige aanpak de beste manier is om tekorten aan verschillende vitamines en mineralen te voorkomen.

Hetzelfde geldt voor de strategieën om dat te bereiken. Het helpt niet zo veel, aldus Zimmermann, als afzonderlijk wordt ingezet op het toevoegen van vitaminen en mineralen aan de voeding of via tabletten of drankjes buiten de voeding. Op lange termijn is een derde mogelijkheid, gewoon gevarieerde voeding het beste, maar op korte termijn zijn toevoeging en aparte tabletten of drankjes onmisbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer