Kerk & religie

Zuidhorn besluit tot herziening kerkorde

De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt heeft vrijdag de aanzet gegeven tot een algehele herziening van hun kerkorde. Tegelijk zal onderzocht worden of het wenselijk is te komen tot een totaal andere kerkelijke vergaderstructuur. In de voorstellen ligt ook de suggestie de particuliere synode af te schaffen.

Kerkredactie
6 September 2002 21:55Gewijzigd op 13 November 2020 23:47

De synode hield zich bezig met tal van zaken, die met elkaar, zoals preses dr. E. A. de Boer samenvatte, „een totale herziening van de kerkorde” beogen. Op voorstel van deputaten kerkrecht en kerkorde besloot de synode nog niet over te gaan tot de uitgave in boekvorm van de kerkorde met verwerking van generaal-synodale regelingen en jurisprudentie. De huidige kerkorde ligt onder meer via www.kerkrecht.nl en www.gkv.nl reeds ter inzage.

De discussie over het onderzoek naar een andere kerkelijke vergaderstructuur had een principiële dimensie en een praktische. De principiële vraag is bijvoorbeeld wat de hoofdtaken zijn van kerkelijke vergaderingen wanneer het gaat om bezinning, beleid en rechtspraak. Als praktische zaak geldt de vraag of de weg om tot kerkelijke besluiten te komen voldoende toegesneden is op de vragen en de behoeften van deze tijd.

De synode besloot de betekenis van de particuliere synode nader te onderzoeken. Daarnaast zal bezien worden op welke wijze een meer representatieve vertegenwoordiging van ouderlingen in met name de generale synode verwezenlijkt kan worden. De classis kan een grote rol spelen in deze herbezinning, zo luidt een van de pijlers onder het besluit.

De synode verdaagde de besluitvorming over revisieverzoeken inzake beslissingen van eerdere synoden. Er lag een revisieverzoek over het besluit dat niet-ambtsdragers de zegengroet mogen uitspreken. Ds. J. H. Smit (Brunssum) zei er moeite mee te hebben als de -na de synode van Leusden- gegroeide praktijk waarbij niet-ambtsdragers preken lezen en de zegen uitspreken, teruggedraaid zou worden. In de besluitgronden werd in herinnering geroepen dat de synode van Ommen (1993) reeds had weerlegd dat alleen ouderlingen de zegen mogen opleggen.

Tegen het besluit van de synode van Leusden om de Groot Nieuws Bijbel in bijzondere situaties te gebruiken, werd ook in de vorm van een revisieverzoek bezwaar aangetekend. Het ging daarbij om de vraag of een synode een bijbelvertaling moet ijken en vrijgeven.

Het vrijdag genomen besluit houdt in dat aan de volgende synode gerapporteerd moet worden welke beslissing in dezen op generaal-synodaal vlak gewenst is. Dat is mede noodzakelijk in verband met de komende uitgave van de Nieuwe Bijbelvertaling. Hangende dit onderzoek besloot de synode het gebruik van de Groot Nieuws Bijbel over te laten aan de kerkenraden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer