Buitenland

Turks hof kiest voor koers Erdogan

ANKARA (ANP/AFP) – Het Turkse Constitutionele Hof heeft donderdag een streep gezet door eisen van het staatshoofd, president Ahmet Necdet Sezer, en de voornaamste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP). Beide partijen wilden dat het hof een stokje zou steken voor hervormingen die de regering van premier Recep Tayyip Erdogan heeft voorgesteld.

5 July 2007 18:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:55

Het gaat vooral om een wijziging van het kiesstelsel. Daardoor moet de president in de toekomst direct worden gekozen in plaats van door het parlement.Erdogan is de leider van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK), die een grote meerderheid in het parlement van 550 zetels heeft. De AK heeft echter net geen tweederdemeerderheid die in de eerste stemrondes vereist is om de president te kiezen.

Het parlement moest eigenlijk in mei een opvolger kiezen van Sezer. De AK droeg minister Abdullah Gül voor. De in de verkiezingen van 2002 door de AK verslagen gevestigde orde in de Turkse politiek protesteerde fel.

De oppositie beschuldigt de AK ervan een geheime, radicaalislamitische agenda te hebben en ze stelt de grondwet te verdedigen die het land kreeg van de in Turkije als heilige vereerde stichter van de republiek, Mustafa Kemal Atatürk (1881–1938). De economisch liberale AK voert echter met succes hervormingen door zonder het wereldlijke karakter van de Turkse staat aan te tasten.

De AK leek in de laatste stemrondes met een gewone meerderheid probleemloos Gül aan het presidentsschap te kunnen helpen, maar een boycot van de oppositie gooide roet in het eten. Het Constitutionele Hof gaf de CHP eerder gelijk in de stelling dat twee derde van de parlementsleden aanwezig moeten zijn op de zitting waar de president wordt gekozen. Gül trok zich als kandidaat terug.

Erdogan kwam toen op het lumineuze idee de president rechtstreeks te laten kiezen door de bevolking. De tweederdemeerderheid voor deze grondwetswijziging haalde hij wél, dankzij steun van een kleine partij. President Sezer weigerde echter de wet te tekenen, omdat het om overbodig prutswerk zou gaan. De CHP baseert zich op een juridisch detail in zijn eisen tot annulering van de hervormingen. Sezer en de CHP hoopten zo opnieuw Erdogan te kunnen dwarsbomen.

De parlementsverkiezingen zijn inmiddels vervroegd tot 22 juli. Het nieuwe parlement moet dan een opvolger kiezen voor Sezer, wiens ambtstermijn van zeven jaar in mei verliep.

Nu het hof de eisen heeft afgewezen, mag Sezer niet nóg een keer de hervormingen tegenhouden. Een allerlaatste obstakel waar hij nu mee komt, is een referendum. Afgaande op opiniepeilingen zou dat vergeefse moeite zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer