EA overlegt manifest aan regering
DEN HAAG - De Evangelische Alliantie (EA) heeft woensdag het manifest ”Gezonde gezinnen, onbezorgde jeugd” aan de Kamercommissie voor Jeugd en Gezin overhandigd. „Jeugd- en gezinszorg in een open samenleving is totaal anders dan vroeger. Meer dan vroeger ontbreekt het jongeren aan een zinvol toekomstperspectief”, aldus Arnold van Heusden, die het manifest namens de EA aanbiedt.
Volgens Van Heusden kan in die nieuwe samenleving een christelijke inbreng van grote waarde zijn, omdat „juist wij hoop en perspectief mogen bieden.”Ter gelegenheid van de vorming van een ministerie voor Jeugd en Gezin heeft de EA het ministerie op 25 juni een ”hearing” over jeugd en gezin aangeboden. Achttien organisaties uit het EA-netwerk namen deel aan de bijeenkomst. Vanuit de praktijk van kinder- en jongerenwerk, jeugdhulpverlening en relatiecoaching vragen zij aandacht voor jeugdhulpverlening en voor kinderen, jongeren en gezinnen die nog niet in de problemen zijn gekomen, maar wel een steun in de rug kunnen gebruiken.
De resultaten van de bijeenkomst zijn gebundeld in het manifest ”Gezonde gezinnen, onbezorgde jeugd”. Dit manifest bevat concrete speerpunten en aanbevelingen voor de overheid die de preventieve waarde van jeugdwerk benadrukken. Enkele concrete adviezen zijn: investeren in opvoedingsondersteuning van niet-probleemgezinnen, stimuleren van relatie- en ouderschapscursussen en aandacht voor solidariteit en maatschappelijke betrokkenheid in het onderwijs. Dit als aanvulling op hulpverlening aan jongeren die problemen hebben en problemen veroorzaken.
Het levensbeschouwelijke jeugdwerk is een omvangrijk netwerk met veel ervaring, waarden en mogelijkheden en derhalve een onmisbare (gespreks)partner voor het jeugd- en gezinsbeleid, aldus de EA. Levensbeschouwelijke jeugdorganisaties kunnen volgens de EA een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstellingen uit het regeringsbeleid. „Christelijke waarden zoals rechtvaardigheid, barmhartigheid, solidariteit en naastenliefde leveren een belangrijke positieve en constructieve bijdrage in de vorming van de jeugd in de maatschappij.”
De EA bepleit waardering van de identiteit in de jeugdhulpverlening. „Hulpverlening vanuit een christelijke identiteit kenmerkt zich vaak door focus op hoop en de mogelijkheid tot verandering.” Levensbeschouwelijke jeugdzorg zou niet langer door landelijke, provinciale of plaatselijke overheden op grond van zijn identiteit mogen worden uitgesloten of achtergesteld, aldus de EA.
De EA is een uitgebreide netwerkorganisatie, waarbij zes landelijke kerkverbanden, 100 organisaties en 250 plaatselijke kerken aangesloten zijn.