Binnenland

Kabinet wil achteruitgang lagere inkomens voorkomen

DEN HAAG (ANP) – Het kabinet gaat proberen te voorkomen dat de lagere en middeninkomens er volgend jaar in koopkracht op achteruit gaan. Minister Bos van Financiën heeft dat dinsdag beloofd in de Tweede Kamer. Regeringsfractie PvdA en diverse oppositiepartijen toonden zich ongerust over ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) dat huishoudens volgend jaar gemiddeld een kwart procent minder te besteden hebben.

3 July 2007 21:45Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Volgens Bos gaat het om voorlopige signalen, omdat het CPB nog met definitieve cijfers moet komen. Toch is het al wel duidelijk dat bepaalde groepen, zoals alleenstaande ouders, volgend jaar in de min dreigen te komen. Het kabinet zal de komende maanden proberen daar iets aan te doen. „De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen", zei Bos.De PvdA-minister voegde er aan toe dat een wat tegenvallend koopkrachtbeeld wat minder erg is in een tijd dat het goed gaat met de economie. Het risico op een oververhitte arbeidsmarkt is dan kleiner. Tegelijk is Bos zich er „terdege van bewust" dat burgers het niet snappen als ze moeten inleveren terwijl het goed gaat met het bedrijfsleven.

Bos kreeg in het debat over de voorjaarsnota veel kritiek dat het overheidstekort dit jaar fors oploopt: van 0,2 naar 0,8 procent. Vooral VVD en D66 verweten hem dat hij onvoldoende vasthoudt aan de strenge begrotingsafspraken van zijn voorganger Zalm.

Bos noemde die aantijgingen „larie". Volgens hem heeft het kabinet de regels zelfs hier en daar aangescherpt. Dat het tekort oploopt heeft vooral te maken met onvoorziene tegenslag, zoals tegenvallende aardgasopbrensten. Bovendien blijkt het vorige kabinet veel meer financiële gaten te hebben achtergelaten dan voorzien.

Bos heeft geen moeite met een voorstel van CDA-Kamerlid Frans de Nerée om de Algemene Rekenkamer de bedrijfsvoering van de publieke omroepen te laten doorlichten. De minister ziet er de noodzaak niet toe, maar „gaat er ontspannen mee om".

Overigens kwam De Nerée niet met een motie om zijn voorstel kracht bij te zetten. Het is ook de vraag of die een meerderheid zou hebben gehaald. Coalitiegenoot PvdA en enkele oppositiefracties vroegen zich af waarom het CDA zo nodig de omroepen op de korrel wil nemen.

ChristenUnie-Kamerlid Cramer wekte verbazing bij de andere fracties met een verzoek om meer geld voor Defensie, zodat de krijgsmacht de dure vredesmissies kan blijven uitvoeren. Bos zegde niets toe en Cramer liet de zaak daarop rusten.

Cramer wil ook dat het kabinet een aantal instituten laat kijken naar de uitvoerbaarheid van het plan uit het regeerakkoord om rijkere AOW’ers een heffing te laten betalen als ze vroeger met werken stoppen. Bos liet het bij de mededeling dat dat plan nog in de maak is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer