Van eendenhouder tot burgervader
ELBURG - Tot het begin van de afgelopen nacht rinkelde in Harderwijk de telefoon in huize De Lange. Nu de Elburgers het oog op de Harderwijkse ChristenUniewethouder hebben laten vallen als hun nieuwe ideale burgemeester, staat Frans Antonie de Lange (41) in het middelpunt van de belangstelling. „Ik wil mensen graag verbinden.”
Ook deze ochtend krijgt De Lange nog weinig rust. Om negen uur staat net als anders een vergadering van Burgemeester en Wethouders in het Harderwijkse gemeentehuis op de agenda. Net aan de ontbijttafel neemt hij toch nog even de tijd om uit de doeken te doen waarom hij de stap naar het Elburgse waagt. „Ik ben vijftien jaar actief geweest in de Harderwijkse gemeentepolitiek, waarvan de eerste jaren als raadslid en de laatste vijf jaar als wethouder. Mijn belangrijkste klus was om de woningbouwproductie op stoom te brengen. Dat is zo goed als afgerond. Daarom ben ik eens om me heen gaan kijken. Toen ik zag dat Elburg een nieuwe burgemeester zocht, is het balletje gaan rollen.”Uw collega-wethouder Heidema uit Neder-Betuwe solliciteerde naar een grote stad als Deventer. Zo’n stap is aan u niet besteed?
„Elburg past goed bij mijn kerkelijke achtergrond. Daarnaast heeft het veel overeenkomsten met de gemeente waar ik nu woon. Dat spreekt me aan. Zo heeft Elburg een duidelijk kerkelijk karakter, is het vanouds een vissersstadje, neemt de agrarische gemeenschap er een belangrijke plaats in en kent het ook wat legeractiviteiten.
Persoonlijk ben ik niet gecharmeerd van een gemeente als Deventer met bijna 100.000 inwoners, omdat je dan echt op afstand moet besturen. In mijn nieuwe gemeente kennen de mensen hun volksvertegenwoordigers nog persoonlijk. Dat heeft zijn mooie kanten. Bovendien speelt mee dat mijn schoonouders in Elburg wonen. Die worden ook een dagje ouder en dan kan het geen kwaad een beetje bij hen in de buurt te blijven.”
U werkt nu binnen een college met onder meer PvdA en VVD. Elburg heeft een confessioneel college. Hoe kijkt u daar tegenaan?
„Zo’n christelijke samenstelling is voor mij geen voorwaarde om ergens burgemeester te kunnen zijn, maar het is ook niet onplezierig. In Elburg neemt het geloof ook een grotere plaats in dan in Harderwijk. Niet voor niets heeft Harderwijk het ambtsgebed enige tijd geleden geschrapt. Die afschaffing is mij niet in de koude kleren gaan zitten, omdat ik dat als een verarming beschouw. Ik ga ervan uit dat ik in Elburg het ambtsgebed de komende jaren kan blijven uitspreken.”
Nu vinden sommige Elburgers het juist tijd worden voor een progressievere burgemeester dan de huidige. Ze hopen op iemand met een moderne kijk op de wereld.
„Die mensen zal ik misschien een beetje tegemoet kunnen komen, maar aan de andere kant ongetwijfeld teleurstellen. Ik ben een jongere burgemeester dan de huidige, met drie opgroeiende kinderen. Ik heb zeker een frisse kijk op de wereld. Maar het geloof is voor mij geen bijzaak.”
Eind april constateerde de gemeenteraad dat het college in Elburg kampte met een overschatting van het eigen kunnen en een riskante manier van besluiten heeft. Hoe gaat u dat veranderen?
„In iedere gemeente is er wel eens wat bestuurlijk geharrewar, maar ik heb niet de indruk dat Elburg er slecht bij staat. Het is een gezonde gemeente met nog behoorlijk wat ontwikkelingsmogelijkheden. Ik vind het van belang dat er voldoende huizen worden gebouwd voor de eigen bevolking, dat er een flinke bedrijvigheid is, dat het goed toeven is voor toeristen en dat de agrarische sector de aandacht krijgt die hij verdient. Daarbij spreekt het mij aan om als burgemeester boven de partijen te staan om mensen met elkaar te verbinden. Ik voel me prettig in de rol als coördinator.”
Gaan uw eenden, ganzen, kalkoenen, kippen, konijnen en uw minivarken ook mee naar Elburg?
Lachend: „Dat wordt thuis een discussiepunt. Maar het zal mede afhangen van de nieuwe woonlocatie.”
U was vanouds eendenhouder. Hoe voelt het om straks burgemeester te zijn?
„Van eendenhouder naar wethouder is een grotere stap dan van wethouder naar burgemeester. Het wethouderschap zie ik als een mooie hondenbaan. Over het burgemeestersambt kan ik pas vanaf november meepraten.”