Kerk & religie

Paus eist vrijheid van godsdienst in China

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Benedictus XVI eist dat de Chinese regering het recht op godsdienstvrijheid erkent. In een brief aan alle rooms-katholieken in China, die zaterdag is gepubliceerd, spreekt hij de hoop uit dat hij met de communistische regering in Peking een akkoord kan sluiten.

2 July 2007 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Het Vaticaan en China onderhouden sinds 1951, twee jaar na de communistische machtsovername in Peking, geen diplomatieke betrekkingen met elkaar. In China bestaan twee rooms-katholieke kerken. De officiële Patriottische Kerk erkent de paus als geestelijk leider, maar staat hem niet toe zich met de interne zaken van de kerk, zoals de benoeming van bisschoppen, te bemoeien. Daarnaast is er een ondergrondse kerk die trouw is aan Rome. Beide kerken tellen naar schatting samen ongeveer 8 tot 12 miljoen leden.De paus eist dat de regering in Peking hem de vrijheid geeft bisschoppen te benoemen. De Patriottische Kerk is volgens hem in strijd met de leer van de kerk. De beperkingen die de regering in Peking de kerkleden oplegt, „verstikken” de kerk en zaaien verdeeldheid onder de rooms-katholieken in China, schrijft de paus.

In zijn brief van 54 pagina’s onderstreept de paus dat hij bereid is tot onderhandelingen met de regering in Peking, maar hij voegt er direct aan toe dat die tijd zullen kosten en dat er bij beide partijen sprake van „goede wil” moet zijn voor er „een normalisering van de betrekkingen met de Chinese volksrepubliek” tot stand komt.

China heeft afwijzend gereageerd op de oproep van de paus. China „hoopt dat het Vaticaan een realistische houding aanneemt en geen nieuwe obstakels opwerpt” voor een verbetering van de onderlinge betrekkingen, zo stond zaterdag in een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. „Het Vaticaan moet zich niet bemoeien met de aangelegenheden van China in de naam van katholicisme.” Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken riep het Vaticaan ook op zijn diplomatieke betrekkingen met Taiwan af te breken.

Sinds hij in april 2005 tot paus werd gekozen, heeft Benedictus de normalisering van de betrekkingen met China tot een van zijn politieke en pastorale prioriteiten gemaakt. Begin dit jaar hield hij in het Vaticaan topoverleg over de strategie tegenover China. Enkele jaren geleden leken beide partijen nader tot elkaar te komen. De regering in Peking stond priesters die ze tot bisschop in de Patriottische Kerk wilde benoemen, toe bij het Vaticaan goedkeuring van hun benoeming te vragen voordat ze bisschop werden.

Vorig jaar kwam aan die voorzichtige toenadering een einde, toen de communistische regering in Peking eenzijdig drie bisschoppen benoemde. Bovendien werden negen priesters opgepakt die voor een studie- en gebedsbijeenkomst bijeen waren gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer