Londen ontsnapt aan „substantieel gevaar”
LONDEN - Londen is ontsnapt aan een bloedbad, vrijwel twee jaar na de zelfmoordaanslagen door radicale moslims op het openbaar vervoer van de Britse hoofdstad, waarbij tientallen doden vielen. Specialisten konden vrijdagmorgen vroeg een autobom onschadelijk maken die veel slachtoffers had kunnen veroorzaken. De politie sprak van een substantieel gevaar.
De bomauto was in een drukke straat bij Piccadilly Circus geparkeerd. Het voertuig bleek gevuld met gasflessen, 60 liter benzine en spijkers. Ambulancepersoneel had de politie op de oudere Mercedes attent gemaakt omdat er rook uit het voertuig zou zijn gekomen.De politie sloot meteen de omgeving van Piccadilly Circus af. De buurt is populair onder toeristen, theater- en cafébezoekers. De wegafzettingen leidden tot grote verkeersopstoppingen in het hele centrum van de miljoenenstad. Vrijdagavond gaf de politie de Fleet Street weer vrij.
Het onderzoek van de Britse politie heeft tot nog toe geen aanwijzingen opgeleverd dat een internationaal opererende terreurgroep achter de verijdelde aanslag zit. Dat zeiden twee Amerikaanse overheidsfunctionarissen die vanuit Londen van het onderzoek op de hoogte waren gebracht. Ook een bron binnen de Britse overheid zei dat inlichtingen er niet op wijzen dat al-Qaida aanvallen op Britse doelen gepland had.
Het Amerikaanse Congreslid Peter King zei dat hij had vernomen dat de Britse autoriteiten een mobiele telefoon in beslag hebben genomen die bestemd was om de bom van een afstand tot ontploffing te brengen. De zender Sky News meldde dat een agent het mobieltje van een man had afgenomen.
Vrijdagmiddag sloot de politie een deel van Park Lane, van Marble Arch tot aan Hyde Park, af, nadat een melding was binnengekomen dat ook daar een verdacht voertuig was gesignaleerd. Verdere details over deze nieuwe ontwikkeling werden door de politie vooralsnog niet bekendgemaakt. Sky News meldde dat er een verband was met de met explosieven geladen Mercedes in Haymarket.
Op het tennistoernooi van Wimbledon werd de beveiliging aangescherpt toen het nieuws over de vondst van een bomauto naar buiten kwam. Rond het complex van de All England Club voerde de politie extra controles uit en onderzocht geparkeerde auto’s op verdachte elementen.
Over de Mercedes die donderdagnacht werd gevonden zei Peter Clarke, de chef van de terreurbestrijdingsdienst van de Britse politie, dat de explosieven die zich in de auto bevonden krachtig genoeg waren om een aanzienlijke hoeveelheid doden en gewonden te veroorzaken.
De regering belegde een spoedvergadering met politiechefs en andere veiligheidsfunctionarissen en de woensdag aangetreden premier Gordon Brown zei dat opnieuw blijkt dat de dreiging in Groot-Brittannië nog altijd groot is en waakzaamheid geboden blijft. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Jacqui Smith, sprak in verband met het gebeurde van „internationaal terrorisme.” „Wij worden geconfronteerd met de ernstigste en meest chronische bedreiging van onze veiligheid door toedoen van internationaal terrorisme”, aldus de minister.
Na de ontdekking van een autobom in het centrum van Londen is ook het niveau van het terreuralarm in Frankrijk verhoogd. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag gezegd. Sarkozy sprak tegen journalisten die hem vragen stelden over het gevaar van terroristische aanslagen op Frans gebied. Het staatshoofd gaf verder geen bijzonderheden over de maatregel.
Londen geregeld doelwit van aanslagen
De afgelopen decennia is de Britse hoofdstad Londen geregeld het doelwit geweest van terroristische aanslagen.
In de jaren zeventig, tachtig en negentig was het Ierse Republikeinse Leger (IRA) de hoofdverantwoordelijke voor tientallen bomexplosies, waarbij in en rond Londen ongeveer dertig mensen om het leven kwamen. In de rest van Groot Brittannië lag het dodental aanzienlijk hoger.
De hoofdstad werd onder meer getroffen in 1982, toen er elf doden en tientallen gewonden vielen bij een aanslag op militairen in een park. In 1983 kwamen zes mensen om het leven door een IRA bom in het warenhuis Harrods.
De IRA hield zich tussen 1994 en 1996 aan een wapenstilstand, maar verbrak deze met een spectaculaire aanslag met een autobom in Canary Wharf in februari 1996.
In 1999 kwam het gevaar uit een andere hoek, toen een neonazi in mei en juni drie spijkerbommen liet exploderen in uitgaansgelegenheden. De aanslagen waren gericht tegen homo’s en etnische minderheden.
Het moslimterrorisme deed in 2005 dramatisch zijn intrede in de Britse hoofdstad. Op 7 juli bliezen vier zelfmoordterroristen zich op in drie metrotreinstellen en op een bus. Het aantal doden bedroeg 56. Naar schatting waren er 700 gewonden. Drie weken later probeerden vier mannen de aanslagen te kopiëren, maar bij de mislukte pogingen vielen geen slachtoffers.
Ruim een jaar later, in augustus 2006, pakte de politie 24 mensen die ervan verdacht werden aanslagen te beramen op tien verkeersvliegtuigen. De verscherpte veiligheidsmaatregelen leidden tot chaotische toestanden, vooral op de Britse luchthaven Heathrow.