Kerk & religie

„Christenen Centraal-Azië bedreigd”

GOUDA - Stichting Friedensstimme begint een actie om christenen in Centraal-Azië en op de Kaukasus te bemoedigen. Bedreiging van voorgangers en intimidatie van christenen is meer dan eens harde realiteit, aldus de organisatie.

Kerkredactie
29 June 2007 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:54

Friedensstimme wijst er in zijn vrijdag verschenen informatieblad op dat christenen in Centraal-Azië en op de Kaukasus steeds meer tegenstand en druk ondervinden. Zo maakte in Turkmenistan binnen enkele jaren tijd tolerantie plaats voor hevige geloofsvervolging. Met de opkomst van het dictatoriale bewind in de jaren negentig emigreerden veel christenen naar Rusland en leek het christendom in Turkmenistan te verdwijnen.Niet-geregistreerde baptisten evangeliseren sinds 1994 actief in Turkmenistan. Negen evangelisten werken nu in vrijwel alle delen van het land. Dit leidt volgens Friedensstimme tot een opwekking onder de Turkmeense bevolking.

De overheid treedt echter hard op tegen de kleine groepjes christenen die in diverse plaatsen zijn ontstaan. Ze scherpt de wetgeving aan en legt beslag op tot gebedshuizen verbouwde woningen. De overheid verbiedt godsdienstige samenkomsten.

De Turkmeense president bestempelde in 1999 in een speciale televisie-uitzending de Bijbel als een verboden boek, dat staatsgevaarlijk zou zijn. Christenen komen sindsdien op geheime plaatsen bij elkaar, op wisselende tijden. Maar ook dan worden samenkomsten soms ontdekt, Bijbels en liedboeken in beslag genomen en bezoekers beboet.

De autoriteiten hebben inmiddels een groot aantal evangelisten het land uitgezet. Vjatsjeslav Kalatajevskij en Jevgenij Potolov besloten in 2001 daarom hun werk ondergronds voort te zetten. Zo gaven ze tot voor kort leiding aan gemeenten en kleine groepjes christenen.

Nadat er door het overlijden van president Nijazov een eind kwam aan diens dictatoriale bewind bestond er enige hoop op verbetering. In plaats daarvan nam de vervolging echter toe. In maart werd evangelist Kalatajevskij gearresteerd. Vorige maand volgde een veroordeling tot drie jaar strafkamp. De autoriteiten arresteerde op 19 mei voorganger Potolov. Hij bevindt zich nog in voorarrest.

Een woordvoerder van stichting Friedensstimme wijst erop dat de ontwikkelingen in de omringende landen dezelfde richting uitgaan. „Turkmenistan behoort tot een van de meest gesloten landen voor het Evangelie. Diensten kunnen slechts in het uiterste geheim plaatsvinden en de Bijbel is er een verboden boek.”

Omdat de overheden van deze landen uiterst gevoelig zijn voor reacties uit het Westen, is het volgens Friedensstimme van groot belang dat de kerk in het Westen op de ontwikkelingen reageert.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer