Subsidie voor kansarme baanlozen
DEN HAAG - De mogelijkheid om uitkeringsgelden te gebruiken als loonkostensubsidie om werkgevers ertoe te bewegen meer werklozen in dienst te nemen, wordt flink verruimd. Voor mensen die geen kans hebben op reguliere banen keert het verschijnsel gesubsidieerde arbeid terug.
Kabinet, werkgevers, vakbonden en gemeenten hebben hierover donderdag afspraken gemaakt tijdens de participatietop. Doel van de top was 200.000 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar een baan te begeleiden, zoals jongeren, ouderen, herintredende vrouwen, allochtonen en arbeidsgehandicapten.Voorzitter Deetman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) toonde zich verheugd over de terugkeer van volledig gesubsidieerde arbeidsplaatsen, vergelijkbaar met de vroegere Melkertbanen. Hulp voor deze mensen is volgens hem „in feite een ethisch vraagstuk.” „Moet je dan tegen werklozen zonder uitzicht op werk zeggen: Hier heb je een uitkering, blijf maar thuiszitten?”
Het kabinet zegde donderdag toe om via een wetswijziging mogelijk te maken dat WW-uitkeringen worden ingezet als loonsubsidie. Voor werklozen die een baan accepteren tegen een lager salaris kan de uitkering dan worden gebruikt als aanvulling op het loon. Eerder sloot het kabinet al een akkoord met de VNG om bijstandsgelden in te zetten als loonkostensubsidie. Hierdoor moeten 75.000 bijstandsgerechtigden aan een baan worden geholpen.
Premier Balkenende toonde zich na afloop van de participatietop tevreden. „Alle partijen hebben zich geschaard achter de doelstelling om de komende jaren 200.000 langdurig werklozen aan een baan te helpen. En dat is goed, want het gemis aan een baan draagt niet bepaald bij aan iemands eigenwaarde. Bovendien is het ook economisch noodzakelijk dat meer mensen participeren op de arbeidsmarkt.”
Ook minister Donner van Sociale Zaken sprak van een geslaagde top. Hij erkende dat er de komende weken nog veel plannen moeten worden uitgewerkt. „Maar ik had ook niet verwacht dat we het complete vraagstuk van participatie op een achternamiddag zouden regelen.”
Over het ontslagrecht zijn donderdag geen afspraken gemaakt. Donner stelde ook niet te verwachten dat de sociale partners hierover op korte termijn tot een overeenkomst zullen komen. Hij wilde echter niet vooruitlopen op de vraag of het kabinet daarom binnenkort zelf een voorstel lanceert. „We gaan hierover in beraad.”
Voorzitter Wientjes van ondernemersorganisatie VNO-NCW benadrukte donderdag dat het uitblijven van een doorbraak bij het ontslagrecht voor werkgevers als een „ontbindende voorwaarde” geldt om mee te werken aan de uitwerking van hun banenplan. Werkgevers stelden vorige week voor om de komende jaren 200.000 langdurig werklozen naar de arbeidsmarkt te begeleiden. „Maar het is een kwestie van geven en nemen”, aldus Wientjes.
FNV-voorzitter Jongerius zei trots te zijn dat op alle punten die de vakcentrale had, was „gescoord.” „Al hadden de afspraken wat mij betreft concreter gekund.”