Miljoenste kuub grond voor grootste saneringsproject
AMSTERDAM (ANP) – De miljoenste kubieke meter grond wordt donderdag gestort op de Volgermeerpolder bij Amsterdam. Daarmee is het grootste bodemsaneringsproject van Nederland al een eind op weg. Over vier jaar moet het eens zwaar vervuilde terrein een natuurgebied zijn met water, dijken en zeldzame dieren, zoals de Noordse woelmuis, de ringslang, de zwarte stern en de lepelaar.
Dat liet de gemeente Amsterdam woensdag weten. De Volgermeerpolder diende tot 1981 als stortplaats, waar in de jaren zestig veel illegaal chemisch afval werd gedumpt. Bovenop het vervuilde gebied komen verscheidene lagen nieuwe grond met een totale hoogte van 2 meter. Daartussen ligt een dikke laag folie.Circa 70 procent van de hergebruikte aarde is afkomstig van bouwprojecten in Amsterdam, zoals de nieuwe metroverbinding Noord–Zuidlijn. In totaal is circa 2 miljoen kubieke meter grond nodig.
Hoewel de stortplaats in de Volgermeerpolder al in 1981 dichtging, begon de sanering pas begin vorig jaar. Reden was onder meer dat er lange tijd niet genoeg geld was. Het project kost circa 99 miljoen euro.