Levensteken ontvoerde Israëlische militair
GAZA-STAD (AP) - Hamasstrijders hebben maandag een geluidsopname vrijgegeven van de Israëlische korporaal Gilad Shalit, het eerste levensteken van de militair die exact een jaar geleden werd ontvoerd.
In de boodschap, die gepubliceerd werd op de website van de militaire vleugel van Hamas, doet Shalit de groeten aan zijn familie en laat hij weten dat zijn gezondheid achteruitgaat en dat hij behandeling in een ziekenhuis nodig heeft. Ook laat hij zijn teleurstelling blijken over het „gebrek aan belangstelling” voor zijn lot van de kant van de Israëlische regering.Shalit werd op 25 juni 2006 ontvoerd door leden van Hamas en twee daarmee verbonden groepen die vanuit de Gazastrook een tunnel naar Israël hadden gegraven. De onderhandelingen over zijn vrijlating waarin Egypte bemiddelde, liepen meermalen vast. De recente machtsovername van Hamas in Gaza maakt de situatie extra gecompliceerd.
In de geluidsboodschap doet Shalit (20) een beroep op de Israëlische regering om aan de Palestijnse eisen voor een omvangrijke gevangenenruil te voldoen. „Zoals ik ouders heb, een moeder en een vader, hebben de duizenden Palestijnse gevangenen moeders en vaders aan wie hun zonen moeten worden teruggegeven.” Shalit zei hoop te hebben dat de regering „meer belangstelling in mij toont en de eisen van de moedjahedien inwilligt.”
De Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem beschuldigde de ontvoerders van Shalit maandag van oorlogsmisdaden. Het vasthouden van iemand om de vijand te dwingen aan bepaalde eisen te voldoen, onder dreiging die persoon te verwonden of te doden als de eisen niet worden ingewilligd, is volgens B’Tselem strijdig met het internationaal humanitair recht. Ook het nemen van gijzelaars is een oorlogsmisdaad. Hamas moet ervoor zorgen dat Shalit vrijkomt omdat de kwestie de veiligheidssituatie in Gaza beheerst. Verder moeten degenen die hem vasthouden toestaan dat vertegenwoordigers van het Rode Kruis hem bezoeken.
Abu Mujahid, een woordvoerder van de met Hamas verbonden Palestijnse Verzetscomités, zei eerder op de dag dat Shalit de „beste behandeling” krijgt en „niets nodig heeft.” Als Israël hem vrij wil hebben, moet het gevangen Palestijnse vrouwen, kinderen, bejaarden, zieken, leiders van facties en langgestraften vrijlaten, zei hij. Israël heeft in principe met een gevangenenruil ingestemd, maar gaat niet akkoord met de aantallen en categorieën van gevangenen die de ontvoerders vrij willen hebben.