Kerk & religie

Opheffing gg Haarlem

Begin volgend jaar wordt de gereformeerde gemeente in Haarlem opgeheven. Scriba J. A. Versteeg zegt desgevraagd dat vorig jaar reeds een meerderheid van de gemeenteleden daarmee instemde. Het kerkgebouw is verkocht aan een projectontwikkelaar.

26 June 2007 08:47Gewijzigd op 14 November 2020 04:53
HAARLEM – Begin volgend jaar wordt de gereformeerde gemeente in Haarlem opgeheven. Foto Ronald Bakker
HAARLEM – Begin volgend jaar wordt de gereformeerde gemeente in Haarlem opgeheven. Foto Ronald Bakker

In het gebouw, gelegen in de binnenstad van Haarlem, zullen appartementen worden gerealiseerd. De voorgevel van de kerk blijft intact. Andere kerkgenootschappen in Haarlem hadden geen belangstelling voor het gebouw. Versteeg: „Het kerkgebouw was te groot voor de kleine kerken en te klein voor de grote kerken in Haarlem.”De gemeente telt op dit moment 45 leden en 32 doopleden. In 2001 telde de gemeente nog 128 leden. Veel leden vertrekken uit Haarlem vanwege het ontbreken van een eigen predikant en vanwege het ontbreken van reformatorische scholen en omdat de huizen in de regio voor jongeren onbetaalbaar zijn. Verder blijkt het niet mogelijk in de ambten te voorzien. Versteeg: „Op dit moment heeft de gemeente een ouderling en twee diakenen. Bij herverkiezingen is het echter niet meer mogelijk tweetallen te maken. Ouderlingen uit onze moedergemeente in Lisse lezen nu elke zondagmiddag een preek.”

Versteeg vermoedt dat een groot aantal leden die in Haarlem en omgeving wonen, lid zullen worden in Lisse. De gereformeerde gemeente in Haarlem werd op 13 december 1946 geïnstitueerd. „In december hebben we als gemeente nog stilgestaan bij het 60 jarig jubileum.” De gemeente heeft nooit een eigen predikant gehad. In de hoogtij jaren telde de gemeente ongeveer 270 leden.

Kever in Grote Kerk Zwolle
De Xestobium rufovillosum, ofwel de bonte knaagkever, knaagt aan de preekstoel van de Grote Kerk aan de Grote Markt in Zwolle. Dat meldt dagblad de Stentor. Om de kever uit het hout van de preekstoel te krijgen, heeft de protestantse gemeente te Zwolle het Gemertse bedrijf Protekta in de arm genomen. Dit bedrijf verwijderde enkele jaren geleden ook reeds de kever uit het dak van de Grote Kerk.

Om de kever te verdelgen, wordt het hout van de eeuwenoude preekstoel gedurende een langere periode verwarmd tot 55 graden. De totale verwijderingsoperatie duurt enkele dagen. Het hout van de preekstoel kan namelijk niet te snel worden opgewarmd en afgekoeld, zo vertelt de directeur van Protekta in dagblad de Stentor.

Restauratie klokken Putten
De luidmotor van de grote en de kleine klok en de klepel van de kleine klok van de Oude Kerk op het Kerkplein in Putten moeten worden vervangen. Hoewel alles het nog doet, verkeren de motoren en de regelingen van de luidklokken na ongeveer 35 jaar in een matige technische staat, zo meldt dagblad de Stentor. De gemeente Putten wil alles zo snel mogelijk vervangen.

De luidklepel van de kleine klok werd in 1967 voor het laatst gerestaureerd. De huidige klepel is van messing, maar wordt vervangen door een stalen exemplaar. De slijtage aan de ophanging veroorzaakt schade aan de klepelbol, waardoor de ophanging ook moet worden vervangen. De kosten van de vervanging, inclusief de benodigde aanpassing aan de elektrische bedrading, bedragen 6300 euro.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Eijsbouts Klokkengieterij en elektrisch installatiebedrijf Van Asselt. In de kerktoren van Putten hangen twee klokken. De oudste klok dateert uit de 14e eeuw en is ouder dan de toren, die stamt uit de 15e eeuw. De klok weegt 1100 kilogram. De ”kleine bengel” stamt ook uit de 15e eeuw en weegt 150 kilogram. De kerk zelf dateert van de 14e eeuw.

Herbestemming Uilenburgersjoel
Het Nationaal Restauratiecentrum (NRC), de Stichting Uilenburgersjoel (SUS) en de gemeente Amsterdam hebben onlangs een convenant over de toekomst van de Uilenburgersynagoge ondertekend. Hiermee krijgt de voormalige synagoge een bestemming die recht doet aan de geschiedenis. Bovendien krijgen het NRC en de SUS de ruimte en de gelegenheid om hun ambities voor de toekomst te realiseren. Het convenant is ondertekend onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad, die het naar verwachting begin juli bespreekt.

De Uilenburgersjoel is van 1724 tot 1943, toen vrijwel alle Joodse bewoners uit de buurt waren gedeporteerd, als synagoge in gebruik geweest. In 1954 heeft de gemeente Amsterdam het gebouw gekocht om ervoor te zorgen dat de synagoge zijn maatschappelijk culturele bestemming zou behouden. Van 1989 tot 1993 heeft de gemeente samen met het NRC de sjoel gerestaureerd. De gemeente verhuurt het gebouw sinds 1993 aan het NRC, dat daar gehuisvest is en het gedeeltelijk onderverhuurt.

Sinds 2002 is er discussie over het gebruik van de synagoge. Zo wordt er, onder andere door de SUS, voor gepleit de Uilenburgersjoel terug te brengen in de Joodse sfeer. De SUS kan de sjoel op termijn van de gemeente Amsterdam kopen. De SUS vertegenwoordigt een breed palet aan Joodse instellingen.
Het NRC is bereid naar een andere locatie te gaan als er een gelijkwaardig alternatief is. De gemeente gaat samen met het NRC daarnaar op zoek.


De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer