„In de psalmen heeft het loven een bodem”
ZEIST - „We gaan wel naar zangbijeenkomsten, maar zingen we zelf nog wel? Is dat niet een van de oorzaken dat onze buren niet tot bekering komen?” Deze vragen stelde ds. J. van Amstel zaterdag tijdens de zendingsdag van de christelijke gereformeerde kerken in de classis Utrecht.
De bijeenkomst, die normaal gesproken in het Zeister bos wordt gehouden, had dit jaar vanwege de weersomstandigheden plaats in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Zeist. Het thema van de dag was: ”Dat zij Uw grote Naam loven, die heilig is.”Ds. Van Amstel, christelijk gereformeerd predikant te Ede, sprak over het loven van de Heere, zoals dat staat in Psalm 105. Het doel van het loven in deze psalm is het bekendmaken van de Naam van de Heere. „In de psalmen heeft het loven een bodem, want er is een reden om de Heere te loven.”
De Edese predikant vindt dat er in deze tijd te weinig wordt gezongen. „We gaan naar bijeenkomsten waar gezongen wordt, maar zingen we zelf wel?” Hij noemde het voorbeeld van een gezin dat regelmatig rondom het harmonium zong. De buren luisterden en kwamen hierdoor tot bekering. Hij vroeg zich af of het gebrek aan zingen niet een van de oorzaken is dat buren niet tot bekering komen.
Eerbied
Ds. A. Versluis uit Nieuw-Balinge legde de vinger bij een ander punt, namelijk het gebrek aan eerbied voor God. Hij verwees naar de profeet Jesaja, die beefde toen hij de Heere zag en zijn eigen onreinheid en de onreinheid van het volk ontdekte. Bij de verschijning van de Heere Jezus viel Johannes als dood aan Diens voeten, zo’n groot ontzag had hij voor Gods heiligheid. De predikant vergeleek dit met het kijken in de zon op een prachtige zomerdag. „Je knijpt je ogen stijf dicht, omdat je niet in de zon kunt kijken.”
Ds. Versluis zei dat het niet populair is om in deze tijd over Gods heiligheid te spreken. Velen hebben het liever over Jezus als vriend. Toch vindt hij het belangrijk om het wel te doen, omdat de Schrift het doet. „De Schrift spreekt over liefde en genade, maar zegt ook dat de Heere ontzagwekkend en vreselijk is. Laten we niet te snel zeggen dat dit niets met angst te maken heeft.”
Schepping
Ds. L. W. van der Meij uit Driebergen zei bij de verkondiging van het evangelie bij het begin te willen beginnen. Hij noemde hierbij als voorbeeld ds. G. Kuijt, voormalig zendingspredikant van de Gereformeerde Gemeenten. Ds. Van der Meij vroeg hem eens hoe hij begon met evangeliseren. De zendeling antwoordde hem dat hij begon waar de Bijbel begon: bij de schepping, en dat hij daarna sprak over de zondeval.
De predikant, die sprak naar aan leiding van Psalm 8, zei dat de tijd waarin de psalmen werden gemaakt, niet beter was dan de huidige tijd. „Heel vroeger was het wel beter. God heeft zich bekendgemaakt in de schepping van de wereld, om Zijn Naam luister bij te zetten. Het was beter, tot de zonde in de wereld kwam. Die heeft huisgehouden in de wereld.”
Hij zei dat mensen omhoog moeten kijken naar de Heere Jezus, Die met eer en heerlijkheid is gekroond, om in deze wereld de heerlijkheid van de Heere te zien en een loflied te kunnen zingen. Hij hoopt dat niet alleen evangelischen juichen, maar ook reformatorische christenen. „Anders wordt het donker in de reformatorische kerken en kunnen we alleen maar stukjes schrijven hoe het niet is.”